Orchidee

Leer alles over planten met de Basiscursus Flora

FLORON
7-FEB-2023 - Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere plantenliefhebbers, planten te herkennen en op naam te brengen. De cursus start op woensdag 22 maart.

Wat is het verschil tussen een kroonblad en een kelkblad? Hoe onderscheid je een lipbloemige van een vlinderbloemige? Hoe breng je planten op naam met een determinatiesleutel? Dit alles leer je met de Basiscursus Flora van FLORON die start op woensdag 22 maart. Na het overweldigende succes van afgelopen twee jaar en de vele positieve reacties die we kregen, hebben we de cursus in een nieuw jasje gestoken. Je kunt je tot zondag 12 maart aanmelden voor de Basiscursus Flora. 1500 plantenliefhebbers gingen je voor.

De Basiscursus Flora in een notendop

Leuk plantenfeitje: Groot blaasjeskruid is een vleesetende waterplant

Onderwerpen

  • Botanische woordenschat
  • Determineren met de Heukels' Flora en/of Eggeltes Flora
  • Herken de tien grootste plantenfamilies
  • Herken de vijftig meest algemene planten
  • Speuren naar planten bij jou in de buurt
  • Gebruik jouw plantenkennis om natuur te beschermen
  • Waar je andere plantenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

 Kenmerken

  • De cursus start op woensdag 22 maart 2022
  • Je krijgt 14 wekelijkse digitale lessen die je in je eigen tempo kunt volgen
  • Huiswerkopdrachten en live vraag- en antwoordsessies met de docent
  • Kosten €119,- (+ € 15,- voor een loep)
  • Na afloop krijg je een deelnamecertificaat

Iets voor jou? Aanmelden kan tot en met zondag 12 maart op de FLORON-website. Hier vind je ook meer informatie over de cursus. 

Sam deed vorig jaar mee aan de Basiscursus Flora

Sam van Rootselaar heeft vorig jaar meegedaan met de Basiscursus Flora.

Sam, waar komt jouw passie voor planten vandaan en waarom heb je je destijds aangemeld voor de cursus?

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in planten en natuur. Die passie is verder aangewakkerd toen ik tien jaar geleden een volkstuin begon. Door te tuinieren leerde ik de wilde planten in mijn tuin kennen. Mijn interesse in wilde planten groeide verder toen ik ging helpen met het ecologisch beheren van de slootkanten op het volkstuinencomplex. Ik heb toen ook geprobeerd om de flora van zo’n slootkant in kaart te brengen om te kijken wat het resultaat zou zijn van het beheer. Ik wist wel een aantal plantensoorten te noemen, maar het meeste kon ik niet op naam brengen. Toen ik vorig jaar de basiscursus tegenkwam heb ik me meteen aangemeld! Het leek me leuk om meer te leren over het determineren en inventariseren van wilde planten. Daarnaast zet ik die kennis graag in om een bijdrage te leveren aan natuurbescherming en -onderzoek."

Over welk plantenweetje heb je je het meest verwonderd?

"Groot blaasjeskruid vond ik heel verrassend om te leren kennen. Ik wist niet dat er ook vleesetende waterplanten bestonden, laat staan met zulke mooie bloemen die op steeltjes boven het water uitsteken! Later vond ik hem in een sloot en ik vond het bijzonder om de blaasjes in het echt te kunnen bekijken met de loep. Sowieso was ik verrast door alle soorten planten die me voorheen nooit waren opgevallen terwijl ze soms gewoon voor mijn voeten groeiden."  

Je plantenkennis is enorm toegenomen sinds de eerste dag van de cursus. Wat doe je nu met de opgedane kennis en kunde?

"Vorig plantenseizoen ben ik veel mee geweest op excursies in het district Zuid-Holland Zuid. Komend seizoen wil ik dat deels gaan verleggen naar mijn ‘eigen’ Utrechtse district en me hier bezig gaan houden met verschillende projecten zoals Meetnet muurplanten, Staat deze plant er nog? en door kilometerhokken te inventariseren.

Daarnaast zet ik me in Woerden in bij het biodiversiteitsteam om binnen de gemeente mee te denken om een switch te maken naar een meer ecologisch groenbeheer. Mijn plantenkennis komt hierbij goed van pas." 

Wat is jouw gouden tip voor de deelnemers van dit jaar?

"Ga mee op excursie! Zo kan je je nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen en kan je leren van andere floristen. Het is natuurlijk ook gewoon gezellig!"

 

Tekst: Leonie Tijsma, FLORON & Sam van Rootselaar
Foto's: FLORON; Blikonderwater.nl; Sam van Rootselaar