lead bericht eiwitboeren

Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

WWF Nederland
11-FEB-2023 - De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet dat eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?

De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over gezond voedsel willen produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je consumenten en de rest van de keten enthousiast voor plantaardige eiwitten uit Nederland?

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Trailer Natuurgedreven: plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem (Bron: WWF)

Hoogleraar Agro-ecologie Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelt gedurende de serie zijn kennis over natuurpositieve landbouw. En hij schetst het belang van meer plantaardig voedsel van eigen bodem voor meer natuur.

Aflevering 1: Bomen en noten 

In de eerste aflevering zijn we op bezoek bij de familie Van der Horst van de Kwaalburgse Hoeve. “Vroeger kon je hier over het kale boerenland het verderop gelegen dorp zien liggen,” vertelt Suze van der Horst, die in de toekomst het bedrijf van haar ouders zal overnemen. Stukje bij beetje werd de hoeve getransformeerd tot het diverse en natuurlijke landschap dat het nu is, met een vruchtbare bodem en oogst van kastanje-, hazelnoten- en walnotenbomen. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Natuurgedreven aflevering 1: Bomen & Noten (Bron: WWF)​

Bekijk nu Natuurgedreven

De miniserie Natuurgedreven is gemaakt door Jasper Spanjaart (SPNJRT Media productions), in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Jasper: “Met deze serie wil ik een hoopvol beeld laten zien voor de toekomst van de Nederlandse landbouw en natuur. Ik hoop dat ik de inspiratie waarmee deze boeren iedere dag hard werken aan hun producten heb kunnen vastleggen, zodat we allemaal wat vaker en beter nadenken over onze eigen voedselkeuzes.” Bekijk de afleveringen op het WWF-YouTubekanaal.

Meer informatie

Tekst, foto en films: WWF Nederland