Mol

Vijf jaar Mollentelling: recordaantal waarnemingen

Zoogdiervereniging
17-FEB-2023 - Afgelopen weekend kon heel Nederland op zoek naar de mol. Niet vanaf de bank, maar lekker buiten in de tuin of een natuurgebied. Vijf jaar op rij organiseerde de Zoogdiervereniging met Tuintelling.nl, Waarneming.nl en Vroege Vogels de mollentelling. Het was een feestje vanwege het jubileum, maar ook de waarnemingen gingen door het dak. Ruim 4800 tellers gaven bijna 68.000 waarnemingen door!

“Natuurlijk willen we eerst alle mensen die tellingen hebben doorgegeven van harte bedanken voor hun deelname,” zegt een enthousiaste Anne Bus van de Zoogdiervereniging. “Doordat steeds meer mensen mollen tellen, komen we meer te weten over de mol. Bijvoorbeeld over op wat voor plekken hij leeft en waar in Nederland mollen voorkomen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan hoe we duurzaam met deze dieren kunnen samenleven”.

Record

Dat er in 2023 een recordaantal mollen geteld zijn, blijkt bijvoorbeeld uit een vergelijking met de cijfers van vorig jaar. In 2022 waren er 2100 mensen die ruim 17500 waarnemingen van onder andere molshopen doorgaven. Mogelijke verklaringen voor de enorme stijging kunnen de gunstige weersomstandigheden zijn van afgelopen weekend. “In 2022 was het bijvoorbeeld winderig en het jaar daarvoor lag er veel sneeuw, waardoor molshopen lastig te vinden waren. Ook de bekendheid van de telling kan natuurlijk meespelen,” aldus Bus.

Een overzicht van de waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl tijdens de Mollentellingen van 2022 (links) en 2023 (rechts)

Provincie Limburg aan kop

In Limburg werden de meeste tuinwaarnemingen doorgegeven en daarmee staat deze provincie dit jaar aan kop met 120 tellingen! Gelderland gaat voor een tweede plek met 116 tellingen gevolgd door Zuid-Holland met 109. Provincie Flevoland wordt bij deze uitgedaagd om volgend jaar records te breken. Op Tuintelling.nl is te zien dat deze provincie de minste waarnemingen had dit jaar, namelijk 17. Naast de ingevoerde tellingen op Tuintelling.nl konden waarnemingen ook worden doorgegeven via Waarneming.nl en Telmee.nl. Al deze tellingen bij elkaar maakten 2023 dus een recordjaar!

Mollen in de tuin

Molshopen in de tuinHoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samenleven. De mol heeft een hele nuttige functie: het dier zorgt met zijn gangenstelsel voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Daarnaast eten mollen slakken en larven van (schadelijke) insecten. Een andere reden om de mol met rust te laten is dat in veel gevallen een andere mol de lege plek inneemt. Als je geduldig wacht tot een mol klaar is met het graven van zijn gangenstelsel, is de kans groot dat het daarna rustiger wordt qua aantal molshopen.

Hoewel de mollen(sporen)telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven via Telmee.nl, Waarneming.nl of Jaarrondtuintelling.nl. Hartelijk dank aan iedereen die afgelopen week meegedaan heeft!

Meer informatie

  • Wil je meer weten over de mol of volgend jaar meedoen met de Mollentelling? Kijk dan op de website van de Zoogdiervereniging en houd onze socials goed in de gaten.
  • De Mollentelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.
Tekst: Annelies Elsendoorn, Zoogdiervereniging
Foto's: Wesley Overman; Stefan Vreugdenhil
Kaarten: Waarneming.nl