Bruine kikker

Natuurjournaal 17 maart 2023

Nature Today
17-MRT-2023 - Zoek naar kikkerdril en herderstasje begint te bloeien.

Na een koud begin van maart, was het deze week in één klap kikkerweer. Niet te koud, en ook niet te droog. Dat is voor de bruine kikker het startsein van de voortplantingstijd. Mannetjes verzamelen zich in het water, en kwaken om het hardst. Hun geroep klinkt als een zacht geknor. De bedoeling ervan is om de vrouwtjes te verleiden. Zodra die zich laten zien, worden ze snel besprongen en wordt er gepaard. Elk vrouwtje legt daarna één klomp kikkerdril. Vaak doen alle vrouwtjes op één plek dat binnen een paar dagen. Heb je een vijver in de tuin, of een sloot in de buurt? Ga dan komende week op zoek naar kikkerdril voor de Kikkerdriltelling!

Herderstasje is een echt stoepplantje

Herderstasje is misschien wel de meest algemene plant van Nederland. Vaak onopvallend, maar altijd is er wel een plekje te vinden waar ze kan groeien. Tussen voegen op straat of in de berm, ergens in de tuin, of op een braakliggend stuk grond. Ze bloeit nu weer – en eigenlijk kan je bijna het hele jaar bloeiende herderstasjes vinden, omdat er meerdere generaties per jaar zijn. Kleine ‘onkruidjes’ met witte bloempjes zijn er meer, zoals de veldkersjes en de zandraket. Maar zodra haar vruchten rijp zijn, is herderstasje makkelijk te herkennen aan de hartvormige tasjes.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga