Podiceps nigricollis. Geoorde fuut

Natuurjournaal 21 mei 2023

Nature Today
21-MEI-2023 - Geoorde fuut heeft kuikens en krulzuring begint te bloeien.

Binnen een uur nadat de kuikens van de geoorde fuut uit het ei komen, kunnen ze al zwemmen. Dat doen ze de eerste week liever niet, want hun donsvacht is nog niet waterdicht. In plaats daarvan klauteren ze omhoog en vinden een plekje op de rug van een van de ouders. Dat is pas een warm nest! De andere ouder duikt naar voedsel en voert de kuikens. De geoorde fuut is een kleine fuut en hier vooral als overwinteraar. Er zijn een paar honderd broedparen – en nu zijn ze wel het mooist met hun gouden pluimen. Ze broeden vooral bij vennetjes in Drenthe en Brabant. Bij lage waterstanden zijn er minder broedgevallen. Daar hebben ze dit voorjaar geen last van, maar omdat ze vaak in kokmeeuwkolonies broeden, ligt het gevaar van vogelgriep wel op de loer.

Na de bloei van de krulzuring worden de kleine vruchtjes gevormd

Zuring is een plant die iedereen weleens ziet, maar de ene zuring is de andere niet. Er zijn elf soorten en één heuse bastaard, plus nog een handvol uitheemse zuringsoorten. Met hun slordige statuur en groene bloempluimen zijn het misschien niet de meest elegante planten. Krulzuring begint nu te bloeien en is als plant makkelijk te herkennen aan de golvende en krullende bladeren. Uit de groene of rode bloemen steken duidelijk zes meeldraden, later groeit er een klein, wit vruchtje met één zaadje erin. Krulzuring heeft een dubbele strategie voor de verspreiding van de zaadjes: bovenin de plant vormen kleine zaden die door de wind worden meegevoerd, onderin worden grotere zaden gemaakt die op de grond vallen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Henk Baptist, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga