Kleine watersalamander

Natuurjournaal 12 juni 2023

Nature Today
12-JUN-2023 - Piepkleine watersalamanders uit het ei en zoek de spectaculaire weidebeekjuffer.

Kleine watersalamanders zijn nu klaar met eieren leggen in de voortplantingswateren. Dat zijn allerlei poelen en vijvers, ook in stedelijk gebied en in het hele land. Daar zijn ook al veel larven te vinden. Zo heten de kleine salamandertjes als ze uit het ei komen. Net als kikkervisjes leven ze onder water voordat ze in de late zomer de metamorfose naar volwassen salamander maken. De salamanderlarven eten allerlei waterbeestjes maar ook andere salamanderlarven of kikkervisjes die kleiner zijn. Zelf moeten ze oppassen voor ongeveer alles wat groter is dan zijzelf, ook volwassen salamanders lusten wel een larfje. Het is dus echt eten of gegeten worden als jonge salamander.

Mannetje weidebeekjuffer

Libellen zijn goed bedeeld met metallic kleuren. Sinds half mei is ook de weidebeekjuffer weer te zien, de mannetjes in glanzend blauw en de vrouwtjes in glimmend groen. Verder vallen de mannetjes op met hun fladderende vlucht. Voor juffers hebben ze vrij brede vleugels, die van de mannetjes zijn gekleurd met een grote zwarte vlek. Weidebeekjuffers vliegen in het oosten van het land. In Zeeland, Holland en Flevoland komen ze nauwelijks voor, evenmin als in het westen van Friesland en het noorden van Groningen. Je vindt ze bij stromend water, vooral beken zijn geliefd. Ze hebben ook waterplanten nodig – om de eitjes op af te zetten onder water – en ruige oevervegetatie. Daar slapen de juffers ’s nachts. Bij gemaaide oevers of beschoeiing zul je deze schitterende juffer niet tegenkomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga