eieren zandhagedis

Natuurjournaal 22 juni 2023

Nature Today
22-JUN-2023 - Zandhagedis legt zes eieren en woudaapjes klauteren in het riet.

Vrouwtjes van de zandhagedis zoeken in juni en juli naar een geschikte plek om hun eieren te leggen. Het moet een zandig open plekje zijn, waar ze makkelijk een holletje kunnen graven. Dat maken ze niet te diep – vijf tot tien centimeter – zodat hun eieren worden verwarmd door de zon. Zo’n zes eitjes leggen ze in dat holletje. De eieren zijn klein – ongeveer een centimeter – en rond, wit van kleur en ze voelen perkamentachtig aan. Ze liggen de hele zomer in het warme zand. Hoe warmer, hoe eerder ze uitkomen. Als het warme weer aanhoudt, kruipen de kleine hagedisjes na twee maanden uit het ei. Bij koeler weer kan het drie maanden duren. In hele koude zomers gaat de ontwikkeling te langzaam en komen de eieren niet uit. Daar zal de zandhagedis tegenwoordig geen last meer van hebben.

De woudaap klautert met zijn grote poten als de beste door het riet

Wist je dat er apen in Nederland leven? Het zijn er niet veel, elke zomer slingeren er slechts enkele tientallen door het riet. De rest van het jaar wonen ze in zuidelijk Afrika. Woudaapjes heten ze, en ze houden zich zo goed verstopt in het riet dat het bijna een wonder is als je eentje ziet. Geloof je het niet? Toegegeven, het zijn vogels. Kleine blonde reigers met een zwarte rug. Dat ze aapjes genoemd worden, hebben ze te danken aan hun geklauter in dichte rietvelden en lisdoddemoerassen. Daar zijn ze nu aan het broeden. Zodra de eieren uitkomen, worden de kuikens gevoerd met waterinsecten, salamanders en visjes. Aan het eind van de zomer trekken eerst de ouders weg, dan de jongen. Ook dat doen ze ongezien, want woudaapjes vliegen ’s nachts.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Edo van Uchelen, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga