jonge torenvalk

Natuurjournaal 14 juli 2023

Nature Today
14-JUL-2023 - Kleine torenvalken bijna groot en catalpa staat in bloei.

De torenvalk is de enige echt ‘biddende’ kleine roofvogel. Een buizerd hangt wel eens tegen een sterke wind in, maar is veel groter. Zie je dus een kleine bruine roofvogel stilstaan in de lucht, flapperend met de vleugels, dan heb je met een torenvalk van doen. Controleer alleen nog even of de staartband zwart is. Dat ‘bidden’ komt waarschijnlijk van het Engelse ‘to prey’ (jagen) dat verbasterd is naar ‘to pray’ (bidden). Een foutje dus?  Als je goed kijkt met een verrekijker of telescoop, dan zie je dat bij dat bidden het hele lijf beweegt behalve de kop. Die blijft op dezelfde plaats en zo kan de torenvalk goed focussen op prooien beneden. Het nageslacht van dit jaar is nu druk bezig groot te worden, om zich straks te voegen bij de biddende soortgenoten.

In de trompetjes van de catalpa is het honingmerk goed te zien

Ze kunnen uitgroeien tot machtige bomen, maar meestal vind je de catalpa als bolvormige boom in tuinen. In bolvorm komen ze niet tot bloei, als grote boom wel. En dat is nu te zien. De catalpa heet ook wel trompetboom en dat komt van de trompetvormige bloemen. Het is zaak die trompetjes eens goed te bekijken. Ze zijn groot en wit, en vanuit de buitenkant zie je donkerpaarse en oranje vlekken en strepen naar binnen leiden. Dat heet een honingmerk. Veel bloemen hebben dat, hoewel je het lang niet altijd zo mooi kan zien. Insecten herkennen het honingmerk wel en gebruiken het als een landingsbaan die hen naar de heerlijke nectar diep in de bloem leidt. Dat heeft weer alles te maken met de bevruchting van de bloemen en voedsel voor bijvoorbeeld bijen. Een loepje heb je niet nodig, de trompetjes zijn groot genoeg om het honingmerk zo te zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan Barwegen (leadfoto: torenvalk); Mike Hirschler