Gewone zwemkrab Saxifraga

Natuurjournaal 20 juli 2023

Nature Today
20-JUL-2023 - Gewone zwemkrab peddelt in het rond en parnassia is prachtig en vernuftig.

Aan onze kust, onder water, leven verschillende soorten krabben. Vanaf dijken of pieren zie je ze wel eens lopen, maar nog vaker vind je ze dood aangespoeld op het strand. De strandkrab en de gewone zwemkrab zijn het algemeenst. Die laatste herken je aan het achterste, vijfde paar poten. Die zijn breed en plat, als een soort peddels. Ze kunnen er ontzettend goed mee zwemmen, zoals je op dit filmpje kan zien. En zo zijn ze snel bij de dieren waar ze op jagen: kleine kreeften, borstelwormen en zeesterren.

Bij deze parnasiabloemen zijn al veel witte meeldraden omhoog gebogen

Parnassia is vooral een kustplant die groeit in duinvalleien en langs strandvlakten. In het binnenland komt ze zeldzaam voor op bijvoorbeeld vochtige (blauw)graslanden, maar is ze op steeds minder plekken te vinden. Ben je nu aan de kust, kijk dan eens uit naar dit plantje, want ze staat nu in bloei. Ze heeft – voor haar formaat – grote witte bloemen, die echte kunstwerkjes zijn. In het midden van de vijf roomwitte bloemblaadjes staat een ster van vijf witte meeldraden. Daartussen staan gele kransjes, het lijkt wel of er druppeltjes honing op zitten. Dat is slechts schijn, deze opvallende gele meeldraden zijn er alleen om insecten te lokken. Zodra de witte meeldraden hun stuifmeel hebben afgegeven, buigen ze omhoog en rijpt de stempel. De gele meeldraden lokken nog steeds bestuivers die de bloem bevruchten. Zo zorgt deze mooie bloem altijd voor kruisbestuiving.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga