Natuurwerkdag EENMALIG GEBRUIK

Natuurwerkdag: voor de natuur én meer verbondenheid

Provincie Gelderland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland
24-OKT-2023 - Op 3 en 4 november steken duizenden enthousiaste natuurliefhebbers hun handen weer uit de mouwen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Goed voor de natuur, maar óók voor onze verbondenheid: met die natuur en met elkaar. Drie Gelderse vrijwilligers vertellen waarom ze meedoen. Kom jij ook?

“Kinderen vinden het leuk, en leren het belang van de natuur”

De leden van Milieu- en Natuurvereniging Groentje kwamen wel eens wat snoeien op de bijenschans van de Imkersvereniging in Wezep. Imker Marius Klinkenberg (Wezep) werd Groentje-donateur én besloot ook praktisch aan de slag te gaan. In november 2023 doet hij voor de tweede keer mee aan de Natuurwerkdag: op de Wezepsche Heide.

“Er was vorig jaar heel veel animo. Het mooiste vond ik dat de jeugd er zo bij betrokken werd. Er kwamen schoolklassen, ouders met kinderen. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen het belang inzien van de natuur, en ook zien dat de natuur niet vanzelfsprekend is.
Op de heide is het hoofdthema natuurlijk altijd dennetjes trekken, om te voorkomen dat de heide dichtgroeit. De vaste vrijwilligers van het Groentje doen dat vaker in het jaar, maar op de Natuurwerkdag kun je met zo’n grote groep echt veel werk verzetten. De kinderen vinden het ook leuk om te doen. Ze gaan wel snel weer spelen, maar dat is niet erg: ze zijn er, en het positieve gevoel blijft hangen.
Voor de bijen is een goed beheer van de heide belangrijk, want dan krijg je de beste bloei. Afgezien daarvan was het vorig jaar vooral ook heel leuk. Je ontmoet mensen, het is gezond, en je bent lekker buiten bezig: ik ben dit jaar zeker weer van de partij.”

Ook kinderen kunnen meehelpen op de Natuurwerkdag

“De ontmoeting is waardevol: er ontstaan hele mooie gesprekken”

Marieke Broers (Nijmegen) ontdekte tijdens de Natuurwerkdag hoe prachtig de Heemtuin in Malden is. Daar wilde ze vaker naartoe. Als vrijwilliger.

“Ik ben heel graag in de natuur en heb geen grote tuin. Fysiek bezig zijn in leuk gezelschap is toch heel wat anders dan een keer wandelen in het bos. En tijdens de Natuurwerkdag voelde het in de Heemtuin meteen leuk en fijn.
Inmiddels ben ik vaste vrijwilliger in de Heemtuin in Malden. Eén keer in de twee weken verstand op nul, lekker praktisch aan het werk. Er is totaal geen druk, dus iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo. Net buitenspelen voor grote mensen. Het is een gemêleerd gezelschap. Iedereen brengt zijn eigen achtergrond mee. We hebben een hoop lol. Maar als je samen in de natuur aan het werk bent, ontstaan er ook hele mooie gesprekken. Dat had ik niet verwacht. Die ontmoeting maakt het extra waardevol. Je krijgt een band. Ik ben ook wel eens naar de Heemtuin gefietst terwijl ik niet helemaal lekker was, alleen om even koffie te drinken.
Tijdens de Natuurwerkdag kunnen we de grotere dingen aanpakken. Een hele dag in plaats van een ochtend, met andere mensen en een andere energie. Extra gezellig!”  

De Heemtuin in Malden. Links: de koffietafels. Rechts: aan het werk op de akkers.

“Het wordt toch een beetje je achtertuin”

Tjits Stuiveling is net als Marieke Broers vrijwilliger bij de Heemtuin. Ze woont er nu zes jaar om de hoek. Een prachtige plek, daar wilde ze wel eens haar handen uit de mouwen steken. In 2022 beviel dat goed, ook in 2023 doet ze mee.

Als vrijwilliger op de Natuurwerkdag help je te voorkomen dat kwetsbare natuur het onderspit delft

“Het was heel koud vorig jaar. Iedereen was dik aangekleed, mutsen op. En dan zie je meteen: iedereen gaat voor de zaak. Dat geeft eenheid. Je kon uit allerlei klussen kiezen. Fysiek zwaar werk lukt mij niet, maar dat was geen probleem. Ik heb acacia’s gesnoeid en de lunch helpen voorbereiden.
Ik vond het heel erg leuk. Het geeft een voldaan gevoel. En zo’n gebied wordt door vrijwilligerswerk ook een beetje je achtertuin. Als ik er nu wandel met een vriendin, vertel ik altijd: kijk, hier heb ik acacia’s gesnoeid. En dan zie ik ook de loten alweer zitten. Het is dus echt zinvol werk: als we niet snoeien, dan raakt het hier helemaal overwoekerd.
Over twee jaar ga ik met pensioen. Wie weet wil ik dan wel veel vaker in dit gebied aan de slag!”  

Wat is de Natuurwerkdag?

Al 23 jaar organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen (via LandschappenNL) de Natuurwerkdag in het eerste weekend van november. Op meer dan vijfhonderd plekken in heel Nederland, waarvan ruim zestig in Gelderland, steken vrijwilligers de handen uit de mouwen in en voor de natuur: snoeien, knotten, schoonmaken, planten en bouwen. Als vrijwilliger help je te voorkomen dat kwetsbare natuur het onderspit delft voor bijvoorbeeld snelgroeiende stikstofminnende planten. En om ons cultuurlandschap in stand te houden. Zonder vrijwilligers verdwijnen knotwilgen uit ons landschap.

Zoek een leuke klus bij jou in de buurt!

Wil jij net als die andere vijftienduizend enthousiastelingen voor de natuur aan de slag op 3 of 4 november? Je vindt een klus in de buurt op de website van Natuurwerkdag. Daar kun je je ook aanmelden. 

Tekst: Provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Foto's: LandschappenNL, Marieke Broers