Benjamin Peters

Vrijwilligers gezocht voor nieuw onderzoek naar oorzaak fenomeen 'knakaal'

Sportvisserij Nederland, Stichting RAVON
26-OKT-2023 - Binnen het project ‘De Rijn Verbindt’ zijn Sportvisserij Nederland en RAVON nieuw onderzoek gestart naar beschadigde alen langs de oevers van de Waal en de Rijn. Dit gebeurt om goed in kaart te brengen in hoeverre deze vissen zijn geraakt door scheepsschroeven. Hierbij is de hulp van bestaande en nieuwe vrijwilligers en wandelaars hard nodig!

Op zoek naar geknakte alen

Vanaf november kunnen bestaande vrijwilligers en wandelaars de oevers van de Waal afspeuren naar 'geknakte' alen. Om extra informatie te verzamelen, gaat Sportvisserij Nederland 1.500 gemerkte alen loslaten. Deze schieralen worden vooraf voorzien van een zogenaamde VIE-tag (Visible Implant Elastomer): een kleurmerkje van een klein beetje fluorescerend, vloeibaar rubber. De gemerkte alen worden tussen 30 oktober en 27 november elke maandag – in totaal dus vijf uitzetdagen – met 300 stuks per keer losgelaten in de Rijn bij Keulen (Duitsland). Er is voor deze periode gekozen, omdat de schieralen dan naar zee trekken – vooral bij hoge rivierwaterafvoer en in en rond de vaargeul, de zone waar ook de scheepvaart plaatsvindt. Hoewel er sterke vermoedens bestaan dat scheepsschroeven de alen daarbij beschadigen, is dit nog niet eerder goed aangetoond.

Een van de vele tijdens het onderzoek gemaakte foto's van een beschadigde vis

Hulp van vrijwilligers: extra inzet gevraagd

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat beschadigde alen die op de oevers van de Waal en Rijn ‘stranden’, worden teruggevonden en gemeld - ongeacht of ze ook zijn gemerkt. Daarom is in november en december extra inzet nodig. Hiervoor vragen we onze bestaande vrijwilligers, maar ook de hulp van nieuwe vrijwilligers kunnen we heel goed gebruiken. Deze waarnemingen leveren namelijk belangrijke informatie op over de oorzaak van de schade en het percentage beschadigde alen.

Hoe werkt het?

Als vrijwilliger help je mee in de zoektocht naar dode of beschadigde alen langs de Waal en de Rijn. Dit doe je door:

  • In november en december (extra) oevertrajecten te bezoeken.
  • De oevers daarbij af te speuren naar dode en beschadigde alen en andere vissen.
  • Deze vondsten via het online knakaal-portaal in te voeren. Ook als je geen vissen vindt, is dit waardevolle informatie.
  • Mocht je een schieraal vinden, laat deze dan bij voorkeur niet liggen, maar neem hem mee in een zak. Meld vervolgens via het knakaal emailadres dat je een beschadigde schieraal hebt gevonden en wij zorgen ervoor dat iemand deze zo snel mogelijk op komt halen. Heb je geen zakken (meer)? Laat het ons weten en wij sturen ze op.
  • Wij controleren de verzamelde schieralen vervolgens om vast te stellen of ze wel of geen VIE-tag hebben.

Ben je (nog) geen vrijwilliger bij Gestrande Vis, maar kom je wel een beschadigde aal tegen? Dan ontvangen wij alsnog graag gegevens over de waarneming via het knakaal-emailadres. Deze zijn namelijk ook van groot belang voor de analyses.

Door transecten te lopen over rivierstrandjes ga je op zoek naar knakalen

Je inzet wordt beloond!

Onder de deelnemende vrijwilligers geven wij vijftien keer de ‘Atlas van de Nederlandse Zoetwatervissen’ weg, aan:

  • De vrijwilliger die de éérste gemerkte aal vindt.
  • De vrijwilliger die de meeste alen vindt.
  • De vrijwilliger die de meeste trajecten bezoekt.
  • Overige actieve vrijwilligers middels een loting.

Tekst: Nymfe van Boekel en Martijn Schiphouwer, RAVON & Niels Brevé, Sportvisserij Nederland
Beeld: Jeroen Tummers; Vrijwilligersteam RAVON; Niels Brevé

Dit aalonderzoek maakt deel uit van ‘De Rijn Verbindt’ – een internationaal onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door Interreg Deutschland-Nederland.