mannetje Franse veldwesp
19-DEC-2023 - Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen. Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers opruimen. Ze zijn fascinerend, veelzijdig en onmisbaar! Daarom is 2024 het Jaar van de Wesp, met het hele jaar activiteiten om wespen in het zonnetje te zetten.

Het wordt tijd voor een reëler beeld van wespen. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Want 'de wesp' bestaat niet. Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN hebben daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp. Ze organiseren allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals lezingen, excursies, de wespentelling en een publieksonderzoek. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen. 

Meer dan 5000 soorten

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Daarvan zijn de gewone wesp en de Duitse wesp het bekendst, samen bekend onder de naam 'limonadewespen'. Maar wespen zijn niet allemaal geel-zwart gestreept, er is een grote diversiteit aan vormen en kleuren zoals bijvoorbeeld de metallic gekleurde goudwespen laten zien. Wespen hebben ook allemaal hun eigen, bijzondere levenswijze. Veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur.

‘De wesp’ bestaat niet. Wespen zijn een erg diverse groep insecten met meer dan 5000 soorten in Nederland

Nuttige dieren

Wespen spelen een enorm belangrijke rol bij het in balans houden van onze natuur. Veel wespen eten andere insecten zoals muggen, vliegen, motten en bladluizen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Het zijn daarmee belangrijke opruimers. Bovendien bestuiven wespen bloemen. Ze hebben een korte tong en zijn daardoor medeverantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt. Bijvoorbeeld schermbloemen, waaronder dille en venkel. Ook zijn ze zelf een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.

Duitse wesp knagend aan hout. Sociale wespen gebruiken de cellulose voor het bouwen van hun papierachtige nest

Meer informatie

Meer informatie over het Jaar van de Wesp is te vinden op Jaarvandewesp.nl. Op deze website staat ook een overzicht van de geplande activiteiten. Heb je vragen of wil je een bijdrage leveren aan het Jaar van de Wesp, dan kun je een bericht sturen aan info@jaarvandewesp.nl. Het Jaar van de Wesp wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Tekst: Jaar van de Wesp
Foto’s: Pieter van Breugel (leadfoto: Franse veldwesp); Luc Elshout; Johan van ‘t Bosch