Overbruggen van de financieringskloof van nature-based solutions

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA)
3-JAN-2024 - De Dutch Caribbean Nature Alliance en Fundacion Parke Nacional Aruba organiseerden onlangs een symposium over Nature-Based Solutions for Ecosystem Restoration, dat een platform biedt voor experts zoals Arxen Alders om inzichten te delen. Zijn presentatie wierp licht op de urgentie om financiële investeringen te doen in nature-based solutions om te biodiversiteitscrisis aan te pakken.

Arxen Alders, vertegenwoordiger van Grant Thornton Aruba & Bonaire, begon zijn presentatie met het benadrukken van de omvang van de huidige biodiversiteitscrisis en de urgentie van adequate financiële investeringen. Gezien de omvang van het probleem is het misschien het gemakkelijkst om de financieringsbehoeften op vier verschillende schalen te bekijken: lokaal, landschappelijk, nationaal en regionaal. Elke schaal vereist op maat gemaakte strategieën voor een effectieve mobilisatie van middelen. Dit alles werd samengevat in drie primaire doelen, die kunnen worden gebruikt om financiering voor nature-based solutions (NBS) te sturen.

Arxen Alders

1: Creëer een op feiten gebaseerd pleidooi voor biodiversiteit

Het creëren van een overtuigend pleidooi voor biodiversiteit is essentieel om steun te verwerven. Het gaat niet alleen om natuurbehoud, het gaat om het communiceren van tastbare voordelen aan belanghebbenden, beleidsmakers en het grote publiek.

2: Diversifieer bronnen en mechanismen

Vertrouwen op één enkele financieringsbron is riskant. Alders pleitte voor het diversifiëren van bronnen en mechanismen om te zorgen voor een veerkrachtiger financieel fundament. Dit omvat het verkennen van een combinatie van publieke en private financiering, subsidies en innovatieve financieringsmechanismen.

3: Ontwerp duurzame financieringsmodellen

Duurzaamheid is de sleutel tot het succes van nature-based solutions. Alders drong aan op de ontwikkeling van financieringsmodellen die niet alleen effectief zijn op de korte termijn, maar ook duurzaam op de lange termijn. Dit omvat het verkennen van zelfvoorzienende initiatieven die inkomsten genereren voor voortdurende inspanningen voor natuurbehoud.

Noodzaak tot actie

De presentatie van Arxen Alders op het nature-based solutions-symposium benadrukte de dringende behoefte aan meer financiering op het gebied van NBS. Door een benadering op verschillende schalen te hanteren, financieringsbronnen te diversifiëren en duurzame financieringsmodellen te ontwerpen, kunnen belanghebbenden bijdragen aan de effectieve integratie van NBS in Nederlands-Caribische projecten. De reis die voor ons ligt, omvat gezamenlijke inspanningen, innovatieve oplossingen en een gedeelde inzet om de biodiversiteit voor de komende generaties te beschermen.

Bekijk hieronder de volledige video van de presentatie van Arxen Alders:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren. Presentatie van Arxen Alders. Je kunt de video ook op YouTube bekijken (bron: DCNA)

Video’s van de andere presentaties worden wekelijks met u gedeeld. Kunt u niet wachten? Op het YouTube-kanaal van DCNA kunt u de opname van het gehele symposium bekijken. 

DCNA

DCNA betuigt haar dankbaarheid aan de sponsoren; Milton Harms Fonds in samenwerking met Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, Aruba Tourism Authority, VNO Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Grant Thornton, Nationale Postcode Loterij en Pelican Adventure voor hun bijdrage aan het symposium en het ondersteunen van een omgeving van samenwerking en vooruitgang, als voorbeeld van de kracht van partnerschap bij het stimuleren van positieve ecologische verandering.

Kom meer te weten over de DCNA door ons te volgen op sociale media via Facebook (Dutch Caribbean Nature Alliance), Instagram (DCNAnature), LinkedIn (Dutch Caribbean Nature Alliance), en bezoek de website.

Tekst, video en foto's: Dutch Caribbean Nature Alliance