Vrouwtje hommel uit de Aardhommelgroep, op de achtergrond de Theetuin van de Hortus Nijmegen

Plant & insect: botanische tuinen

Hortus botanicus Leiden
4-FEB-2024 - Wie heeft het begin februari nog over goede voornemens? Wat ons betreft kan dat best. Zeker als het gaat om het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect. De planten in die tuinen zijn er meestal niet vanzelf gekomen, maar vrijwel alle beestjes wonen er naar eigen keus. Botanische tuinen zijn prachtplekken om de insectenwereld te leren kennen.

Veel verschillende bloemen, een lang uitgestrekte bloeiperiode, en in veel gevallen ook een mooi aanbod aan inheemse planten. Gif wordt er niet gespoten, het maaibeleid is terughoudend. Als ik een insect was wist ik het wel: een botanische tuin is een soort luilekkerland. Niet voor niets heeft de Hortus botanicus Leiden zich recent aangesloten bij de Groene Cirkel Bijenlandschap. De Hortusimkers hebben oog voor de honingbijen, maar ook voor alle andere kleine beestjes in de tuin.

Hoffotograaf

In Leiden is 'hoffotograaf' Jan Meijvogel een enthousiast insectenjager met de camera. Hij maakt de mooiste plaatjes, maar anders dan bij de planten meestal het geval is: insecten hebben ook in een botanische tuin geen naambordje. Gelukkig helpt de onvolprezen app ObsIdentify ons vaak uit de brand. Als ObsIdentify met 100 procent stelligheid de naam weet, durven we die onder de foto’s te zetten. Voor al die mensen van ObsIdentify die achter de schermen de waarnemingen controleren: je hebt geen idee hoeveel mensen je daar een plezier mee doet. Het is vast soms reuze vermoeiend werk (vage foto's, flauwe foto's uit de dierentuin, de inzender was te beroerd om te bukken) maar hou vol.

Gaasvlieg op bezoek in huize MeijvogelGoudoogje

 

Wilde planten

Onder de leden van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zijn klassieke botanische tuinen, maar ook bijvoorbeeld arboreta en een tuinbouwmuseum. De Botanische Tuin van Nijmegen is gespecialiseerd in wilde planten, die er goed gedijen. Ze vermeerderen zich spontaan in de natuurlijk aandoende vegetatie, die een grote aantrekkingskracht heeft op de honderden soorten diertjes die er naar eigen keuze wonen of op bezoek zijn.

Meidoornkielwants op moeraswolfsmelk, Botanische Tuin Hortus NijmegenTuinhommel op Rosa multiflora, Botanische Tuin Hortus Nijmegen

Jan Jansen is sinds een jaar of drie gebiologeerd door insecten die Hortus Nijmegen bezoeken. Hij werkt aan een overzicht van alle waarnemingen, met uitzondering van de planten - waarover later meer. Nu alvast een paar smaakmakers, waarmee ik terugkom op het begin van dit stukje. Het is nog niet te laat voor goede voornemens. Pak uw fototoestel, mobiel, notitieblokje en stroop dit jaar met grote regelmaat uw favoriete botanische tuin af op zoek naar bloembezoekers. Er is een wereld te ontdekken.

Mahonia

Citroenvlinder op duifkruid in botanische tuin Hortus Nijmegen

Op onze bijdrage van een week geleden reageerde lezer Wim met een goede tip. "Gister op de Mahonia japonica in Meerkerk drie soorten zweefvliegen: blinde bij, snorzweefvlieg en variabel elfje. Op 1 januari had ik nummer vier, de bosbandweefvlieg", schrijft hij. "Op mijn website een fotopagina aangemaakt met 15 jaar insecten op de wintermahonia. Vandaag verwacht ik de eerste zweefvliegen te zien op de winterakoniet en krokussen." En dan komt de tip: "Op Waarneming.nl kan je al meer dan tien jaar zien wat de mensen aan insecten op foto zetten in de wintermaanden. Foto's aanklikken en dan soortgroep Vliegen, Bijen of Dagvlinders selecteren." Ach ja natuurlijk, zo simpel is het, als je het even weet. "Ook kan je op Waarneming.nl zien wat er in het afgelopen decennium in de Hortus Leiden of in de Botanische Tuinen Utrecht op foto is gezet. In de eerste vijf maanden van 2022 en 2023 is dat in de Hortus Leiden qua insecten niet veel."
Kijk, dat is een mooi voornemen voor 2024, kom foto's maken én meld uw waarnemingen op Waarneming.nl.

Meer informatie

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden, met dank aan Jan Jansen