argusvlinder man - primair

Jaarlijkse argusvlindertelling: waar zit hij nog?

De Vlinderstichting
16-MEI-2024 - Dit jaar is het alweer het 11de jaar dat we met zijn allen op zoek gaan naar de argusvlinder, ditmaal in het weekend van 24 tot en met 26 mei. Iedereen kan meehelpen de huidige situatie van de argusvlinder in kaart te brengen, we horen graag of, en hoeveel je er gezien hebt. Maar ook als er wel gezocht is maar geen argusvlinder gevonden is, kan dat erg waardevolle data zijn!

Argusvlinder: vrouw (links), man (rechts)Al jarenlang gaat het slecht met de argusvlinder in Nederland. Van de aantallen die in het jaar 2000 voorkwamen in het land is nog maar tien procent over. Op de drogere zandgronden in het binnenland is de soort vrijwel volledig verdwenen, maar ook in de bolwerken in het westen van het land zien we de aantallen hard achteruit gaan. Daarom is het belangrijk dat er goed in kaart wordt gebracht waar, en met hoeveel, de argusvlinder nog voorkomt, ook op plekken waar de soort al enige tijd niet gezien is. Als u heeft gezocht, maar er geen gevonden heeft is het nog steeds belangrijk de telling wel door te geven, een zogeheten ‘nultelling’ is namelijk ook erg waardevol. De resultaten van dit telweekend kunnen wij weer gebruiken om te achterhalen waar de precieze oorzaken liggen van deze achteruitgang, om zo de soort beter te kunnen beschermen. We hopen dat het weer een beetje meezit dit weekend, want de grootste trefkans heb je bij zonnig en niet te koud weer.

Een vrouwtje argusvlinder van de tweede generatie in augustus op koninginnenkruid

Telt u mee?

Tijdens het telweekend zien we graag hoe lang er gezocht is naar de argusvlinder. Daarom werken we met de kwartiertellingen of transecttellingen. Voor kwartiertellingen (pdf, 212 KB) kunt u de gratis app ButterflyCount downloaden voor op uw telefoon. Ga naar een locatie bij u in de buurt (liefst één waar u argusvlinders verwacht of vroeger hebt gezien). Zet op de telefoon of tablet uw gps aan. Start een kwartiertelling in de app ButterflyCount. Wandel in rustig tempo en wanneer u een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voert u deze direct in met de app. De app houdt dat netjes bij. De app stopt de telling automatisch na vijftien minuten en slaat de telling op. U kunt desgewenst een nieuwe kwartiertelling starten op de plek waar u dan bent, of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartiertelling starten. De telling kan ook worden ingevoerd als transecttelling op Waarneming.nl (pdf, 395 KB) of via Live-atlas van SOVON. Ook die houden bij waar en hoe lang er wordt geteld. We zijn benieuwd waar de argusvlinder dit jaar nog wordt aangetroffen!

Tekst: Koen Verhoogt, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling