
Drie extra Nature Today Masterclasses over onze mens-natuurrelatie
Nature TodayAlle deelnemers kunnen de drie extra sessies gratis bijwonen. Het is ook nog steeds mogelijk om je voor de Masterclass te registreren. Je kunt dan ook alle eerdere sessies terugkijken via het online platform.
Herverbinding van mens, natuur en samenleving
Dinsdag 11 maart, 20-21 uur
Prof. Matthijs Schouten & Filosoof Louis Bijl de Vroe (the OIKOS Collective)
Matthijs Schouten en Louis Bijl de Vroe delen hun ervaring met trainingen aan bedrijven, groepen en individuen. Ze vergroten het bewustzijn over het feit dat we niet mensen in deze wereld zijn, maar van deze wereld. Dat we met de wereld zijn en dat het welzijn van de natuur en de aarde onlosmakelijk verbonden is met ons eigen welzijn. Alleen vanuit dat bewustzijn kunnen we een duurzame toekomst creëren voor de gemeenschap van al het leven.
Na de presentatie van een half uur praten we in een-op-een-gesprekken verder over de vraag of je eigen leven of je werkomgeving toe is aan heroriëntatie van de manier van samenwerking en bedrijfsvoering.
Het integreren van natuurinclusief onderwijs in alle onderwijsvormen
Dinsdag 18 maart, 20-21 uur
Docenten en onderzoekers Lian Kasper & Louise van der Stok (NatuurCollege/WUR)
Lian Kasper en Louise van der Stok delen hun onderzoek naar de kenmerken van natuurinclusief onderwijs en de mogelijkheden deze te integreren in bestaand onderwijs. Natuurinclusief leren is geen extra lespakket in een toch al overvol onderwijsprogramma, het is een set van didactische principes die soms enorm voor de hand liggen, en soms ook een lastige scheidslijn aanbrengen tussen lesgeven en persoonlijke begeleiding vanuit emotionele en morele ontwikkeling.
Na de presentatie van een half uur gaan we in een-op-een-gesprekken terugkijken op je eigen onderwijservaring en met elkaar in gesprek over wat je jezelf had gegund aan natuurverbinding op je leerpad.
Over de beleving van natuur in Nederland vanuit een kleine geschiedenis van het sublieme
Dinsdag 25 maart, 20-21 uur
Dr. Paul Roncken (directeur NatuurCollege)
Paul Roncken vertelt over verschillende vormen van natuurbeleving en de geschiedenis van het ervaren van de grootsheid van de natuur (het sublieme). Recent onderzoek toont aan dat we steeds afhankelijker worden van natuur om onze emoties te reguleren. Stress en malen nemen als klacht toe, en de natuur schiet te hulp. Maar van de wolf raken we toch weer buiten zinnen. Hoe ervaren we natuur? Om onszelf te bedaren of om de onverbloemde stem van de natuur te kunnen verstaan?
Na de presentatie van een half uur praten we in een-op-een-gesprekken verder over de vraag welke verschillende vormen van natuurbeleving u kunt herkennen en welke vorm van natuurbeleving volgens u in de nabije toekomst wel eens vaker voor kan gaan komen.
De overige al eerder geplande sessies
Naast de extra sessies op dinsdagavond, loopt het programma van de online Masterclass op donderdagochtend ook gewoon door. Hier vind je de sessies die je nog live kan bijwonen.
Miljarden voor natuur': hoe we de natuur kunnen redden door te laten zien dat de natuur de problemen van mensen oplost
Donderdag 13 maart, 11-12 uur
Jelle de Jong, Algemeen Directeur, Wereld Natuur Fonds
In zijn verhaal schetst Jelle de wereldwijde urgentie voor de natuur en geeft hij aan wat dat voor mensen betekent. Vervolgens deelt hij hoe WWF wil bijdragen, zowel internationaal als in Nederland. Hij zal het kader van de Natuurherstelwet laten zien, en hoe we met 'Nature-Based Solutions' overheden, bedrijven en burgers kunnen mobiliseren. Met natuur kunnen we grote problemen oplossen rondom bijvoorbeeld veiligheid, voedsel en gezondheid.
Pesticidengebruik in bloemen- en bollenteelt kan best minder, toch?
Donderdag 20 maart, 11-12 uur
Prof. Dr. Nico van den Brink, Hoogleraar Milieutoxicologie, Wageningen University & Research
De laatste tijd is er veel discussie over het gebruik van pesticiden, ook in de bollenteelt. Door veranderingen in de veehouderij worden steeds meer percelen ingezet voor de teelt van snijbloemen en bollen, wat vaak gepaard gaat met intensief gebruik van pesticiden. In principe is dit gebruik toegelaten, desalniettemin zorgt het voor veel onrust en onzekerheid over risico’s voor negatieve effecten voor natuur en de gezondheid van mensen. Nico gaat in deze sessie in op de mogelijke risico’s voor biodiversiteit die spelen in relatie tot het gebruik van pesticiden in de snijbloemen- en bollenteelt. Vervolgens zullen we bespreken hoe verder met deze teelten, kunnen we snijbloemen en bollen nog wel kopen? Zijn er alternatieven voorhanden?
Hoe je bouwend de natuurrijkdom vergroot en hoger op de natuurladder komt
Donderdag 27 maart, 11-12 uur
Jeroen Demmer, Ecologisch Adviseur, Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten
De komende jaren zal er in Nederland nog veel gebouwd (moeten) worden. Er blijkt namelijk een tekort van vele honderdduizenden huizen en met al die huizen komt er heel veel infrastructuur bij. Dat klinkt als een extra bedreiging voor natuur. Maar wat als na afronding van bouwprojecten de natuurrijkdom nu eens veel hoger ligt dan voordat het project begon. Jeroen laat aan de hand van concrete voorbeelden zien dat dit op allerlei manieren mogelijk is. Natuurvriendelijk bouwen moet je behapbaar maken door het in kleine stapjes in te delen. De Natuurladder blijkt daarbij een effectief hulpmiddel. Eenvoudige acties langs wegen, tussen windmolens en op en rond gebouwen kunnen al grote effecten hebben.
Inspiratie en concrete stappen om bij te dragen aan een ecologische samenleving
Donderdag 3 april, 11-12 uur
Nadine Maarhuis, Hoofdredacteur, Journalist, Schrijver, We Are The ReGeneration
Vele honderden groene changemakers en ecologische pioniers heeft Nadine de afgelopen jaren gesproken. Deze gesprekken hebben haar diepgaand inzicht gegeven in hoe we zelf kunnen bijdragen aan een ecologische samenleving waarin al het leven kan floreren. Met die kennis gidst ze mensen richting een ecologische samenleving. Een nieuw hulpmiddel daarbij is De Groene Actiegids die ze recent publiceerde. Dit boek neemt je mee op reis langs hun inspirerende verhalen en biedt een schat aan praktische tips om zelf aan de slag te gaan, met zowel grote als kleine groene projecten. In haar presentatie zoomt ze in op het zelf vergroten van biodiversiteit. Daarmee is haar bijdrage de perfecte afsluiting voor de Nature Today Masterclass en een extra aanjager om alle opgedane inspiratie, visies, kennis en contacten in te zetten als aanjager voor allerlei natuuracties in de rest van 2025.
Meer informatie
- Je kan je nog steeds voor de Masterclass registreren, je kunt alle eerdere sessies terugkijken.
- Bekijk het volledige programma van de Nature Today Masterclass.
Tekst: Arnold van Vliet, Nature Today
Beeld: Arnold van Vliet, Nature Today (leadfoto); Bart Souverijns, Flickr