
Gezonde steden en dorpen voor egel, merel én mens dankzij Basiskwaliteit Natuur
Deltaplan BiodiversiteitsherstelDe bebouwde omgeving is een belangrijk leefgebied voor veel algemene planten- en diersoorten. Soorten zoals de egel, koolmees en bruine kikker hebben baat bij rustige, groene en bloemrijke plekjes met struiken, poelen, schoon water en een gezonde bodem. Helaas gaat de kwaliteit van deze plekken achteruit door onder andere vervuiling, versnippering en verstoring. Het rapport biedt duidelijke adviezen over wat er nodig is om onze steden en dorpen weer gezond en natuurrijk te maken, zodat deze soorten een toekomst hebben in de bebouwde omgeving.
Experts slaan de handen ineen
Het rapport is ontwikkeld door Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Vogelbescherming Nederland, IUCN NL, SoortenNL en Wageningen Environmental Research. Gezamenlijk onderschrijven zij het belang van een natuurkwaliteit in onze steden en dorpen die zorgt voor een gezond leefmilieu. Niet alleen om de biodiversiteit te behouden, maar ook voor de gezondheid van inwoners.
“Met dit rapport bieden we beleidsmakers en beheerders concrete kaders om te werken aan een toekomstbestendige, natuurrijke leefomgeving. Werken aan Basiskwaliteit Natuur is investeren in een gezonde toekomst voor zowel mens, plant als dier.”~ de samenstellers van het rapport
Iedere wijk een groene oase
Dieren en planten stellen eisen aan hun leefgebied die tegelijkertijd ook voor mensen voordelen opleveren. Neem bijvoorbeeld het verwijderen van tegels en asfalt: een onverharde bodem biedt groeiruimte aan planten en is daarnaast beter bestand tegen wateroverlast. Bomen en struiken bieden een verblijfplek aan vogels en vleermuizen en helpen tegelijkertijd bij het tegengaan van hittestress. Ecologisch beheer zorgt ervoor dat planten kunnen bloeien, wat weer voedsel biedt voor insecten. Door te werken aan Basiskwaliteit Natuur, kan elke wijk veranderen in een groene oase die verkoeling biedt in de zomer, waar vogels en bijen floreren, en waar regenwater opgevangen wordt door de gezonde bodem.
“Dit rapport maakt concreet welke factoren nodig zijn voor Basiskwaliteit Natuur in de bebouwde omgeving. Hierdoor kunnen gemeenten en provincies gericht sturen op een natuurkwaliteit die nodig is voor gezonde steden en dorpen, waar algemene soorten zoals de koolmees, bruine kikker en egel kunnen floreren.”~ Floor Edixhoven, medeauteur
Een biodiversiteit die past in het landschap
Biodiversiteit is niet overal hetzelfde, en dat is juist het mooie van ons landschap. Het rapport maakt daarom ook onderscheid tussen verschillende landschappen en mate van verstedelijking. Dit stelt gemeenten, provincies en andere betrokkenen in staat om gericht te werken aan een biodiversiteit die past bij hun specifieke omgeving.
Gemeenten en provincies doen mee!
In elke provincie is tenminste een gemeente al actief aan de slag met Basiskwaliteit Natuur. De praktijkervaringen van deze gemeenten zullen worden meegenomen in de doorontwikkeling van het rapport. Daarnaast komt er later een aparte uitwerking voor het landelijk gebied, zodat ook daar de natuurkwaliteit versterkt kan worden.
Meer informatie
- Vragen? Neem contact op met Floor Edixhoven via floor.edixhoven@samenvoorbiodiversiteit.nl of basiskwaliteitnatuur@samenvoorbiodiversiteit.nl.
- Rapport: Basiskwaliteit Natuur in de bebouwde omgeving (pdf: 18,3 MB).
Basiskwaliteit NatuurBasiskwaliteit Natuur gaat over de kwaliteit van de leefomgeving die nodig is voor inheemse planten en dieren om algemeen voor te komen in het stedelijk en landelijk gebied. Deze soorten hebben, net zoals mensen, bepaalde basisbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan bomen en struiken, schoon water en een gezonde bodem. Als planten- en diersoorten verdwijnen, is dat een teken dat de leefomgeving verslechtert. Gemeenten en provincies werken aan het herstel van Basiskwaliteit Natuur om de leefomgeving voor mens én natuur gezond te houden. |
Het rapport Basiskwaliteit Natuur in de bebouwde omgeving is een initiatief van:
Tekst en beeld: Deltaplan Biodiversiteitsherstel