Zeearend met drie jongen in Roggebotzand

Dubbel broedsucces zeearend Vogeleiland

Natuurmonumenten
22-MEI-2016 - Op het Vogeleiland in het Zwarte Meer zijn dit voorjaar twee jongen van de zeearend uit hun ei gekropen. Dubbel feest dus! Vorige week vrijdag hebben boswachters van Natuurmonumenten en gespecialiseerde roofvogelringers de jongen voorzien van een kleurring. Hiermee zijn ze overal en altijd te herkennen.

Individueel herkenbaar

De twee jonge zeearenden van het Vogeleiland zijn nu herkenbaar aan een zwarte aluminium ring met witte letters AV 10 en AV 11. Vogelaars kunnen deze ringen met een verrekijker of telescoop aflezen en doorgeven. Dit is van belang om inzicht te krijgen in de verspreiding en de leefwijze van de zeearend in Nederland.

Overvloed

Tijdens het ringwerk is meteen het nest bekeken op prooiresten. Boswachter Ruben Kluit: ”De jongen hebben het goed! Naast een forse snoek en brasem lagen er resten van 7 meerkoeten, 4 futen, 2 krakeenden en een haas. Niet gek dus dat het ene jong meer dan 4 kilo en het andere jong bijna 5 kilo woog”.

Jonge zeearenden worden geringd, mei 2014

Natuurbeheer

Het was al bekend dat Vogeleiland in het Zwarte Meer een paradijs is voor vogels. Minstens zestig soorten vogels broeden op het onbewoonde eiland. Dat nu ook de zeearend voor het tweede jaar op rij jongen grootbrengt op het Vogeleiland, duidt op een succesvol natuurbeheer van Natuurmonumenten. Rust blijft echter belangrijk. Vandaar dat het unieke eiland alleen met een gids van Natuurmonumeten te bezoeken is. 

Tekst: Natuurmonumenten
Foto's: Gert-Jan IJzerman (leadfoto: zeearend op nest in Roggebotzand); Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer