Zeearend met drie jongen in Roggebotzand

Nageslacht voor zeearendkoppel in Lauwersmeer

Staatsbosbeheer
4-MEI-2016 - In Nationaal Park Lauwersmeer is in ieder geval één jonge zeearend uit het ei gekropen. Staatsbosbeheer is erg blij dat de in dit natuurgebied levende zeearenden toch weer succes hebben met broeden. Dit broedgeval geeft opnieuw aan dat vogelparadijs Lauwersmeer zeer geschikt is voor deze majestueuze roofvogels die rust, ruimte en een groot voedselaanbod nodig hebben.

Nummer vijf

Maandag 2 mei observeerden boswachters Hans Gartner en Liesbeth van den Berg het nest enige tijd met een telescoop. Al snel werd duidelijk dat man en vrouw zeearend op de rand van het nest zaten, waarbij voorzichtige pikbewegingen richting de nestkom werden gemaakt. Het is nog niet duidelijk of er in het nest nog een tweede jong aanwezig is. Zeker is dat dit nu het vijfde jong is in het Lauwersmeergebied sinds hier in 2011 voor het eerst een broedpoging werd ondernomen. Sinds 2012 zijn er vier zeearendjongen grootgebracht in dit nationaal park op de grens van Fryslân, Groningen en de Waddenzee. De twee afgelopen jaren slaagde het koppel zeearenden er niet in om een succesvol broedsel uit te laten komen.

Rust voor de arenden

Het huidige nest ligt afgelegen aan de Friese kant van het Lauwersmeer. Hoe leuk en bijzonder een zeearendjong ook is, afstand houden is nu het devies voor de noodzakelijke rust. De boswachters van Staatsbosbeheer zien hier komende dagen op toe.

Beschuit met muisjes

Om het heugelijke nieuws te vieren, trakteren de boswachters van Staatsbosbeheer 4 mei op beschuit met muisjes bij natuurkampeerterrein De Pomp en in activiteitencentrum De Bosschuur in Lauwersoog. Boswachter Liesbeth van den Berg uitte haar blijschap ook in een videoboodschap die ze deelde via twitter.

Tekst: Staatsbosbeheer
Foto: Gert-Jan IJzerman (leadfoto: zeearend met drie jongen in Roggebotzand)