Pasgeboren zeeschildpad Bonaire

Goed jaar voor zeeschildpadden Bonaire

WWF Nederland
5-DEC-2020 - Rond Bonaire en Klein Bonaire zijn dit jaar 113 nesten van zeeschildpadden geteld. Een stijging van 27 procent ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want de drie soorten zeeschildpadden van Bonaire worden alle drie bedreigd.

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.

Laatste eieren van 2020

Het laatste nest, gelegd door een karetschildpad, werd gevonden op 13 november. De derde schildpadsoort op Bonaire is de groene zeeschildpad. Hoewel er geen nieuwe eieren meer worden gelegd, wacht STCB nog wel op het uitkomen van nesten die in oktober en november zijn gevonden.

Pasgeboren karetschildpad, Bonaire

Monitoren tijdens corona

Gedurende de COVID19-pandemie hebben de ‘beachkeepers’ doorgewerkt. Uiteraard met inachtneming van maatregelen om gezond te blijven. Dankzij hun inzet kon het monitoren van de stranden met succes worden afgerond. Manager bij STCB Kaj Schut: "We willen alle vrijwilligers en supporters bedanken voor hun bijdrage in deze onzekere tijden! Door hun steun konden wij blijven werken aan onze missie om de zeeschildpadden op Bonaire te beschermen.”

113 nesten

Dit jaar telde STCB in totaal 113 nesten rond Bonaire en Klein Bonaire. Zeeschildpadden leggen gemiddeld vier nesten per dier, dus ongeveer 28 leggende zeeschildpadden van de drie verschillende soorten. Een volledige analyse van de data zal rond april 2021 in het jaarverslag van STCB worden gepubliceerd.

Zeeschildpad Bonaire

Een goed seizoen

Het weer, met name de hoge waterstand en de grote hoeveelheid neerslag, zorgde voor enkele uitdagingen dit jaar. Kaj Schut: “Door veel regen en wind moesten we de nesten in laaggelegen gebieden, zoals het zuiden, goed in de gaten houden. Drie nesten zijn helaas verloren gegaan door regen en hoge golven, maar gelukkig zijn de meeste nesten goed uitgekomen. De eerste berekeningen laten zien dat het uitkomstsucces van nesten waarschijnlijk iets hoger ligt dan vorig jaar. Bovendien vertoonden minder nesten tekenen van bacteriën en schimmels, twee factoren die een negatief effect hebben op het uitkomstsucces. Kortom, we zijn tevreden met het resultaat van dit seizoen!"

Meer informatie

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Casper Douma, WWF (leadfoto: pasgeboren zeeschildpad Bonaire)