Zilveroogje, Tebenna micalis
Alleen toestemming voor gebruik bij natuurbericht 10 januari 2012

Nieuwe vlinder in Nederland: het zilveroogje

10-JAN-2012 - In het Noord-Hollandse Schoorl werd onlangs een nieuwe vlindersoort voor Nederland vastgesteld. De soort heeft een oranje uiterlijk met een opvallend patroon bestaande uit zilveren schubben. De nieuwe vlinder kreeg de mooie naam zilveroogje. Ze komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa.

Bericht uitgegeven door Microlepidoptera.nl op [publicatiedatum]

In het Noord-Hollandse Schoorl werd onlangs een nieuwe vlindersoort voor Nederland vastgesteld. De soort heeft een oranje uiterlijk met een opvallend patroon bestaande uit zilveren schubben. De nieuwe vlinder kreeg de mooie naam zilveroogje. Ze komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa.

In september 2011 fotografeerde natuurliefhebber Jan-Jaap Spaargaren een kleine vlinder. In de volksmond worden kleine nachtvlinders meestal bestempeld als ‘motten’: dit is er één van. Diverse foto’s van het dier kregen een plaats op Waarneming.nl, een website waar observaties van dieren en planten gemeld kunnen worden. Tymo Muus, onderzoeker op het gebied van nachtvlinders, ontdekte dat het om de soort Tebenna micalis ging. Op basis van het uiterlijk kreeg de soort ook een echte Nederlandse naam: het zilveroogje.

Zilveroogje (foto: Rudolf Bryner)

Priegelwerk
Het op naam brengen van insecten is niet altijd een eenvoudige taak. Van alle insecten vormen kevers en vlinders de grootste groepen. Naast de dagvlinders, soorten met grootgeschapen vleugels zoals koolwitjes en dagpauwogen, zijn er ook nachtvlinders. Vaak lijken deze soorten sterk op elkaar. De eerder genoemde kleine nachtvlinders, motten, vormen het grootste deel. Het zilveroogje is er één van. Ze behoort tot de familie ‘Choreutidae’, een woord waar een onbekende de tong over zou breken. In het Nederlands worden ze glittermotten genoemd, vanwege de zilveren vlekjes op de vleugels. Het diertje is klein, met een spanwijdte van iets meer dan slechts een centimeter. Het uiterlijk maakt wel duidelijk dat motten lang niet altijd bruin en grijs hoeven te zijn.

Klimaatverandering
Het zilveroogje komt van oorsprong uit Zuid-Europa rond de Middellandse Zee, uit landen als Italië en Spanje. Ook bij deze diersoort zorgt het veranderende klimaat ervoor dat ze steeds noorderlijker in Europa kan leven. Nog niet zo heel lang geleden dook de soort ook al op in Engeland en Zuid-Duitsland. De rupsjes van deze vlinder leven op heelblaadjes, een zeldzame plant met opvallende gele bloemen, die in Nederland toevallig ook alleen in de duinen te vinden is. Ook bij Schoorl komt dit plantje voor. Het is dus niet uitgesloten dat het zilveroogje zich definitief vestigt in Nederland.

Tekst: Tymo Muus, Microlepidoptera.nl
Foto: Rudolf Bryner