Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Bijvoetpollen in de lucht

De Natuurkalender
15-AUG-2011 - Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het hoogst.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het hoogst.

Onderkant van bijvoetbladeren is witviltig (foto: Paul Busselen)Bijvoet is een plant die je in heel Nederland tegen komt. Mensen kennen hem vooral van bermen en ruigtes waar hij veelvuldig kan worden aangetroffen. Bijvoet kan tot ruim een meter groot worden. De bladeren zijn 1- tot 2-delig veervormig en van boven donkergroen. De onderkant is juist witviltig waardoor de plant goed te herkennen is. De laatste weken werd bijvoet regelmatig aangezien voor de hooikoortsplant ambrosia. De nVWA vroeg in het kader van een campagne aan het publiek om ambrosia te verwijderen. De onderkant van ambrosiabladeren zijn echter net zo groen als de bovenkant.

Net als ambrosia is het pollen van bijvoet allergeen en kan dus hooikoorts veroorzaken. Het pollen is echter veel minder sterk allergeen dan dat van ambrosia en van grassen. Er zijn dan ook veel minder hooikoortspatiënten die last hebben van bijvoetpollen dan patiënten allergisch zijn voor graspollen.

Seizoen op zijn retour
Pollenplanner voor bijvoet op 15 augustus 2011 (bron: Allergieradar.nl)Bij het Leids Universitair Medisch Centrum werd het eerste bijvoetpollen al vanaf half juni in de pollenval aangetroffen. Tot begin augustus bleven de concentraties zeer laag. De pollenval van het Elkerliekziekenhuis in Helmond registreerde het eerste bijvoetpollen pas begin juli. Net als in Leiden liep ook hier de concentratie pas eind juli op. De Pollenplanner op Allergieradar.nl laat zien dat het bijvoetpollenseizoen al weer op zijn retour is (zie kaartje hiernaast). Naar verwachting is al 75% van al het pollen in de lucht geweest. In het uiterste noorden van het land zal het hoofdseizoen op 19 augustus bereikt zijn. Vanaf 24 augustus zal het bijvoetpollenseizoen in het zuidoosten weer grotendeels voorbij zijn; op 1 september zal dit ook in het noorden van het land het geval zijn.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto's: Paul Busselen, K.U.Leuven Campus Kortrijk
Kaartje: Allergieradar.nl