glyceria declinata

Planten met een streepje voor

FLORON
31-OKT-2011 - Met het project DNA-barcoding wil NCB Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan het genetisch in kaart brengen van onze flora en fauna. Daarbij werken zij graag samen met de kennisorganisaties van planten en dieren in het veld, zoals FLORON. Afgelopen zomer zijn daarvoor al een paar honderd plantensoorten bemonsterd. Volgend jaar kunnen ook vrijwilligers van FLORON hieraan een bijdrage leveren.

Bericht uitgegeven door FLORON [land] op [publicatiedatum]

Met het project DNA-barcoding wil NCB Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan het genetisch in kaart brengen van onze flora en fauna. Daarbij werken zij graag samen met de kennisorganisaties van planten en dieren in het veld, zoals FLORON. Afgelopen zomer zijn daarvoor al een paar honderd plantensoorten bemonsterd. Volgend jaar kunnen ook vrijwilligers van FLORON hieraan een bijdrage leveren.

Getand vlotgras, een van de vele bemonsterde soorten (foto: Wout van der Slikke)NCB Naturalis in Leiden wil de biodiversiteit in ons land kaart brengen. Genetisch dan. Met het project DNA-barcoding werken ze mee aan een internationale database met DNA-gegevens van levende organismen. Via deze ‘Barcode of Life Data Systems’ (BOLD) kan van een steeds groter aantal organismen de identiteit worden vastgesteld aan de hand van de DNA-sequentie. De volgorde van de bouwstenen in het genetisch materiaal vormen als het ware de streepjescode van elk individu. Zo kun je aan de hand van een stukje weefsel vaststellen met welke soort je te maken hebt.

Dat klinkt eenvoudig maar het vaststellen van de genetische code vraagt geavanceerd laboratoriumwerk. Daarvoor is goed genetisch materiaal nodig. Bovendien moet voor de meeste plantenfamilies nog worden vastgesteld, met welke behandeling de genetische code het best kan worden ontrafeld. Nu plantenkenners afgelopen zomer op verschillende plekken in Nederland al honderden plantensoorten hebben bemonsterd,  ligt er een stevige basis voor dit onderzoek.

Binnenkort worden de eerste laboratoriumbewerkingen uitgevoerd om het DNA te analyseren. Vooral grassen en zeggen zijn onder de nu bemonsterde soorten goed vertegenwoordigd. Voor het vaststellen van de DNA-sequenties worden deze groepen daarom het eerst bij de kop genomen. Handig straks voor identificaties, want juist determinatie van grasachtigen leidt nog wel eens tot problemen. Bij het vaststellen van hun barcode hebben zij nu echter een streepje voor!

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON