Bever uitsnede

Black spot beverslachtoffers verkeer

Zoogdiervereniging
4-JUL-2009 - Bij het Leerkeven in Limburg zijn afgelopen jaar al 4 bevers verongelukt. In de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 juni viel het jongste slachtoffer tot nu toe. Het betreft een vrouwtje met actieve melkklieren; ze laat dus jongen achter. In voorgaande jaren zijn op deze plek ook al minstens vijf bevers om het leven gekomen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 4 juli 2009

 

Bij het Leerkeven in Limburg zijn afgelopen jaar al 4 bevers verongelukt. In de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 juni viel het jongste slachtoffer tot nu toe. Het betreft een vrouwtje met actieve melkklieren; ze laat dus jongen achter. In voorgaande jaren zijn op deze plek ook al minstens vijf bevers om het leven gekomen. 

 

Incidenteel worden in Nederland bevers aangereden; zelden meer dan twee per plek. In de gemeente Maasgouw ligt echter een locatie waar het afgelopen jaar (23 maart 2008, 19 april 2009 en 5 mei 2009) al drie bevers waren verongelukt, en nu dus een vierde om het leven is gekomen. Het gaat om het Leerkeven. De dieren steken hier over om vanuit het ven in de Boschmolenplas of de Maas te komen en omgekeerd. Hierbij zijn inmiddels al minimaal negen bevers verongelukt. Daarmee vormt het Leerkeven een negatieve uitzondering op de regel.

 

 

 

Het probleem is op te lossen door maatregelen als een duiker (faunabuis) onder de weg in combinatie met kleinwildrasters aan weerszijden van de weg. Ook snelheidsremmende maatregelen kunnen een oplossing zijn. Vanuit het lopende beverproject is er voor dergelijke ontsnipperingsmaatregelen een budget beschikbaar onder voorwaarde dat het voor eind 2009 gerealiseerd wordt.   

 

De afgelopen jaren is door meer dan tien partners samengewerkt aan de terugkeer van de bever in Limburg. Een en ander heeft geleid tot een populatie van zo’n 100 dieren verspreid over de provincie. De Maasplassen en beekdalen binnen Maasgouw vormen daarbij een van de kerngebieden voor deze soort. Op de meeste plaatsen gaat de aanwezigheid van bevers goed samen met de moderne menselijke samenleving. Ze zijn bijvoorbeeld vrijwel ongevoelig voor de meeste vormen van recreatief medegebruik van gebieden. Bevers zijn populair en kunnen rekenen op steeds meer interesse van bewoners en bezoekers.

 

Tekst: Vilmar Dijkstra, www.zoogdiervereniging.nl

Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net