bevertunnel aanleg

Bevertunnel maakt einde aan blackspot

Zoogdiervereniging
13-MRT-2010 - Vorig jaar trok de Zoogdiervereniging aan de bel omdat in een enkele gemeente meerdere bevers verkeersslachtoffer geworden waren. Daar is naar geluisterd: gister is er een bevertunnel geopend in Maasgouw.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 13 maart 2010

Vorig jaar trok de Zoogdiervereniging aan de bel omdat in een enkele gemeente meerdere bevers verkeersslachtoffer geworden waren. Daar is naar geluisterd: gister is er een bevertunnel geopend in Maasgouw.

Incidenteel worden er in Nederland bevers aangereden, maar dit zijn er zelden meer dan twee. Op een locatie in de gemeente Maasgouw verongelukten in korte tijd (23 maart 2008, 19 april 2009 en 5 mei 2009, 26 juni 2009) echter meerdere bevers. Dit was voor de Zoogdiervereniging reden om aan de bel te trekken (zie ook het bericht 'Black spot beverslachtoffers verkeer' op de website van de Zoogdiervereniging). De gemeente Maasgouw opende gister een bevertunnel; de Zoogdiervereniging is blij dat er nu maatregelen genomen zijn.

Op 12 maart 2010 is de bevertunnel bij natuurgebied Leerkeven in Panheel officieel geopend. De tunnel is aangelegd om te voorkomen dat er bevers doodgereden worden bij het oversteken naar een andere waterplas. De bevertunnel ligt onder de Pater jac. Schreursweg tussen Panheel en Grathem. 

Bevers zijn echte waterdieren. Zij verplaatsen zich bijna alleen via water. Het gebied Leerkeven is hierop een uitzondering. Steeds opnieuw bleken de dieren de Pater Jac Schreursweg en Thornerweg over te steken. In de afgelopen jaren zijn in totaal 11 bevers doodgereden. Om hier een einde aan te maken is speciaal voor de bevers de tunnel onder de Pater Jac Schreursweg aangelegd.

De bevertunnel is zo ingericht dat ook andere bedreigde diersoorten, zoals bunzingen en in de toekomst ook otters, er gebruik van kunnen maken. Om te voorkomen dat de bevers die door de tunnel trekken, alsnog verongelukken als ze vervolgens de Thornerweg tussen Panheel en Thorn oversteken, worden hier rasters geplaatst. Het is de bedoeling dat op termijn ook hier een tunnel komt. Op deze manier kunnen de dieren van Leerkeven contact houden met de rest van de Limburgse beverpopulatie.

De aanleg van de tunnel is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van provincie Limburg (Platteland in uitvoering), Rijkswaterstaat, Ark Natuurontwikkeling en de gemeente Maasgouw.

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl
Foto’s: Gemeente Maasgouw