Libellenlarven schrikken zich dood

De Vlinderstichting
3-NOV-2011 - Uit een Amerikaans onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift Ecology, blijkt dat libellenlarven letterlijk doodsbang zijn voor hun vijanden. De angst op zichzelf kan namelijk al dodelijk zijn, zo blijkt.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Uit een Amerikaans onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift Ecology, blijkt dat libellenlarven letterlijk doodsbang zijn voor hun vijanden. De angst op zichzelf kan namelijk al dodelijk zijn, zo blijkt.

Larve van grote keizerlibel op weg om uit te sluipen (foto: Kars Veling)In het onderzoek werd gekeken naar het gedrag van larven van de soort Leucorrhinia intacta, een soort witsnuitlibel. Deze zetten de onderzoekers in een aquarium. De larven kregen vissen, hun ergste vijanden, te zien en te ruiken, maar de vissen konden niet bij de libellen komen. Dit leidde tot onverwachte resultaten. Hoewel de vissen niet bij de libellen konden komen, stierven de larven veel sneller dan die van libellen die niet aan hun vijand werden blootgesteld. De onderzoekers zetten nog een tweede experiment op. Ze stelden larven bloot aan vissen, maar wederom konden de vissen niet bij de larven komen. Andere larven kregen niet met vissen te maken. Vervolgens was het tijd voor de larven om uit te sluipen, te veranderen in libellen. Van de larven die waren blootgesteld aan vissen lukte het elf procent niet om goed uit te sluipen tot libel. Van de larven die niet met vissen te maken hadden gehad, was dat maar twee procent. Blijkbaar heeft de stress zeer negatieve gevolgen voor deze dieren. Lees verder op Scientias.nl of ga naar de Pdf van het artikel in Ecology.

Tekst: Scientias.nl en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Kars Veling, De Vlinderstichting