nachtegaal

Zangvirtuoos komt eraan!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
17-APR-2008 - De meester van alle zangvogels keert weer terug! Rond half april worden de eerste nachtegalen verwacht uit hun overwinteringgebieden in Afrika.

Bericht uitgegeven op donderdag 17 april 2008 door SOVON

De meester van alle zangvogels keert weer terug! Rond half april worden de eerste nachtegalen verwacht uit hun overwinteringgebieden in Afrika.

Vraag aan een willekeurige vogelaar wat de beste zanger onder de vogels is, en hij zal als een van de eerste soorten de nachtegaal noemen. Deze typische zomervogel keert gemiddeld rond half april terug uit Afrika.

De nachtegaal moet het niet van zijn uiterlijk hebben. Hij is net iets groter dan een huismus en overwegend roodbruin van kleur. Eigenlijk is het een onopvallende vogel, zelfs een beetje saai. Maar is zijn zang fenomenaal. Vanuit het dichte struikgewas brengt hij een zeer gevarieerde zang ten gehore waarbij een explosief LUU LUU LUU LI LI een steeds terugkerend thema is. 'Zingen als een nachtegaal' is dan ook zeer treffend gekozen.

Nachtegalen houden van vochtige loofbossen en parken met veel ondergroei, voornamelijk brandnetels. Daarnaast komt hij ook in de duinen voor. Hier is hij soms verrassend goed te zien. Zeker tijdens eerste uren van de dag. In het binnenland verkiest de nachtegaal de geborgenheid van het dichte struikgewas en laat hij zich zelden zien.

Helaas gaat het helemaal niet goed met de nachtegaal in Nederland. De vogel staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Er komen nu nog zo'n 7000 broedparen in ons land voor, terwijl er dat in de jaren zeventig meer dan 10.000 waren. Hopelijk kunnen ook generaties na ons ook nog genieten van de meester aller zangvogels.

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON