roodborstje

Wat tikt er tegen het raam?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
21-OKT-2008 - De laatste dagen lijkt er een zogenaamde 'fall' van roodborsten te zijn geweest. Een fall wil zeggen dat er ineens veel meer aanwezig zijn van een bepaalde soort dan normaal. Overal worden roodborsten gemeld, veelal met tientallen bij elkaar en als het dan ook nog even op wil klaren en de zon schijnt dat gaan ze massaal zingen alsof het voorjaar is.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 21 oktober 2008

De laatste dagen lijkt er een zogenaamde 'fall' van roodborsten te zijn geweest. Een fall wil zeggen dat er ineens veel meer aanwezig zijn van een bepaalde soort dan normaal. Overal worden roodborsten gemeld, veelal met tientallen bij elkaar en als het dan ook nog even op wil klaren en de zon schijnt dat gaan ze massaal zingen alsof het voorjaar is.

Ieder najaar (vanaf  half augustus tot begin november) komen er vanuit ScandinaviĆ«, Duitsland en Polen roodborsten naar ons land om bij ons te overwinteren. 'Onze' broedvogels, dus de roodborsten die in het voorjaar en zomer in uw tuin broedden, zijn naar Spanje en Portugal vertrokken, omdat het daar voor hen wat aangenamer is dan hier (en geef ze eens ongelijk?!). In het voorjaar keren de broedend roodborsten weer terug naar ons land en verlaten de overwinteraars ons kikkerlandje weer.

Als u de komende dagen buiten bent en u ziet een roodborst (en die kans daarop is heel groot zoals u hierboven heeft kunnen lezen), bedenk dan dat het een andere is dan die u van de zomer zult zien.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Martin Hierck