Houtduif, Creative Commons Attribution 2.5 License

Duiven vormen een front

Sovon Vogelonderzoek Nederland
31-OKT-2008 - Deze dagen van het jaar vindt de massale intocht van houtduiven plaats. Vanuit Noord-Europa zijn tiendduizenden vogels onderweg. Hoe meer oostenwind, hoe groter de groepen zullen zijn, soms wel enkele duizenden exemplaren groot. Spectaculair!

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 31 oktober 2008

Deze dagen van het jaar vindt de massale intocht van houtduiven plaats. Vanuit Noord-Europa zijn tiendduizenden vogels onderweg. Hoe meer oostenwind, hoe groter de groepen zullen zijn, soms wel enkele duizenden exemplaren groot. Spectaculair!

De najaarstrek van houtduiven begint in de tweede week van oktober, heeft zijn piek eind oktober/begin november en loopt scherp af in de loop van november. De laatste dagen trekken er massaal grote tot zeer grote groepen houtduiven in een breed zuidwest georienteerd front over het land. Soms gaat het om groepen van honderden vogels. Het zijn allemaal vogels uit Scandinavische landen die naar de lage landen komen om hier te overwinteren. Een klein deel vliegt door naar Zuidwest-Frankrijk.

Het is een spectaculair gezicht om zo'n heel grote groep over honderden meters over het land te zien vliegen. Op allerlei telposten worden grote groepen houtduiven gemeld. Met de te verwachten oostenwinden van de komende dagen kan de groepsgrootte zelfs oplopen tot vele duizenden exemplaren.

Houtduiven zijn de grootste duiven die in ons land voorkomen en zijn relatief gemakkelijk te onderscheiden van andere duivensoorten door een opvallend wit vlekje in de nek en een witte vleugelbaan. Het kleinere broertje, de holenduif is overwegend grijs, heeft geen witte halsvlek en ook geen wit in de vleugels.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Vogelringstation Schiermonnikoog, Creative Commons Attribution 2.5 License