Houtsnip in sneeuw. Fotograaf is onbekend en foto is afkomstig van internet.

Houtsnippen laten zich bewonderen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
12-JAN-2009 - De strenge vorstperiode lijkt na vandaag op zijn eind. De laatste dagen zijn er opvallende aantallen gemeld van de doorgaans niet of nauwelijks te vinden houtsnip. Deze schuwe bosvogel laat zich eigenlijk (mede door zijn perfecte schutkleuren) maar zelden zien. En als je hem dan een keer te zien krijgt is het niet meer dan een wegvliegende schim die vlak voor je voeten opvliegt. Nu heeft u de beste kansen!

Bericht uitgegeven door SOVON op maandag 12 januari 2009.

De strenge vorstperiode lijkt na vandaag op zijn eind. De laatste dagen zijn er opvallende aantallen gemeld van de doorgaans niet of nauwelijks te vinden houtsnip. Deze schuwe bosvogel laat zich eigenlijk (mede door zijn perfecte schutkleuren) maar zelden zien. En als je hem dan een keer te zien krijgt is het niet meer dan een wegvliegende schim die vlak voor je voeten opvliegt. Nu heeft u de beste kansen!

Het zijn bijzondere vogels. De kop van de houtsnip ziet er nogal vreemd en hoekig uit en het oog lijkt op een verkeerde plek te zitten. Over het algemeen scharrelen ze heel behoedzaam op de bosbodem tussen het gebladerte en vallen ze niet op.

Tijdens het broedseizoen kunnen ze op de broedplekken in de avondschemering gezien en gehoord worden als ze al snorrend en 'PSIEPend' hun baltsvluchten uitvoeren.

De laatste dagen door de sneeuwval en dichtbevroren plekken zijn ze genoodzaakt om zich meer te laten zien omdat ze hun kostje nu meer op open plekken zoeken. Op de Maasvlakte werden er maar liefst tientallen bij elkaar gezien en ook van andere plekken worden ze gemeld. Wilt u zelf gaan zoeken dan moet u vooral heel behoedzaam te werk gaan en met veel geduld en preciesie alle open (natte) pleken afspeuren. Met een beetje geluk staat u dan oog en oog met deze bijzondere bosbewoner.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON.