Scholekster. Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de

Leuk scholeksters turven!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
15-FEB-2009 - De scholekster is een van de bekendste weidevogels van ons land. Toch gaat het -stiekem- al een aantal jaar niet zo goed met hem en zijn de aantallen behoorlijk gekelderd. Op 2 en 3 mei 2009 organiseren Vogelbescherming Nederland en SOVON een scholekstertelling om exact te kunnen bepalen hoeveel scholeksters er nog in ons land broeden.
Bericht uitgegeven door SOVON op zondag 15 februari 2009.

De scholekster is een van de bekendste weidevogels van ons land. Toch gaat het -stiekem- al een aantal jaar niet zo goed met hem en zijn de aantallen behoorlijk gekelderd. Op 2 en 3 mei 2009 organiseren Vogelbescherming Nederland en SOVON een scholekstertelling om exact te kunnen bepalen hoeveel scholeksters er nog in ons land broeden.

 
De scholekster is een van de bekendste weidevogels van ons land. Iedereen kent 'm wel die Bonte Piet, zoals hij in de volksmond veel genoemd wordt. Dit vanwege het aanhoudende en doordringende 'tepiettepiettettepiet' dat hij in het voorjaar en zomer veelvuldig ten gehore brengt. Op de Waddeneilanden is het een van de meest bekende vogels. Zijn zwartwitte kleed met rode poten en rode snavel zijn zeer opvallend.

De achteruitgang van de scholekster was voor Vogelbescherming Nederland en SOVON in 2008 reden de scholekster tot jaarsoort te bombarderen. Een van de doelen was om van heel Nederland een zogenaamde scholeksterkaart te maken waarop alle territoria van ons land konden worden ingetekend. Helaas is het niet gelukt om een volledig beeld te krijgen, vandaar dat we in 2009 nog een eenmalige scholekstertelling willen uitvoeren. Deze telling heeft als doel om alle 'witte' vlekken op de kaart weg te werken en exact te kunnen bepalen hoeveel scholeksters er nog in ons land broeden.

Iedereen, dus ook u, kunt hieraan meedoen. Deelname is zelfs heel eenvoudig, u hoeft alleen de scholekster te herkennen. Speciaal voor dit telweekend hebben we op de site een kaart van Nederland gemaakt, waarop u kunt aangeven in welk kilometerhok of hokken u tijdens dat weekend wilt gaan tellen. Immers, het zou zonder zijn als er meerdere mensen hetzelfde kilometerhok gaan tellen Het claimen van een (of meer) kilometerhok(ken) kan vanaf nu. Kijk op www.jaarvandescholekster.nl en doe mee aan het scholeksteronderzoek. Heel nuttig en nog leuk ook.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de