Rosse vleermuizen in een vleermuiskast

Eerste vleermuizen hebben de lente in de bol

Zoogdiervereniging
4-MRT-2009 - De lente mag dan laat zijn dit jaar, daar trekken vleermuizen zich niets van aan. Dwergvleermuizen, grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen hebben zich alweer laten zien.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op woensdag 4 maart 2009.

De lente mag dan laat zijn dit jaar, daar trekken vleermuizen zich niets van aan. Dwergvleermuizen, grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen hebben zich alweer laten zien.

Terwijl door de aanhoudende lage temperaturen de lente nog ver weg lijkt, hebben sommige soorten vleermuizen al duidelijk de lente in hun hoofd. In het weekend van 27 februari tot en met 1 maart was een kleine verhoging van de temperatuur voor sommige vleermuizen de aanleiding om in de schemering te gaan foerageren. Op de landelijke databanken waarneming.nl en telmee.nl zijn vanaf 28 februari al meer waarnemingen van foeragerende dwergvleermuizen doorgegeven dan in de voorgaande drie maanden.

En niet alleen de gewone dwergvleermuis dook weer op. In vleermuiskasten in de omgeving van Tilburg doken na vier maanden afwezigheid weer de eerste groepjes gewone grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen op. Van de grootoorvleermuis is wel bekend dat deze ook tijdens de winter actief kan zijn maar dat er van beide soorten al weer groepjes in de kasten worden gevonden, is wel uitzonderlijk, zo stelt vleermuisdeskundige Erik Korsten, die de kasten controleert: “Meestal zijn de gewone dwergvleermuizen hier de eerste die na de vorstperioden terugkeren, maar daarvan hebben we er nog maar eentje. De grootoren zaten nu al gezellig met zijn achten in een kast.”

Dat grootoren bij terugkeer na de winter meteen groepjes vormen, is wel bekend. Waar andere vleermuizen vooral in het najaar (augustus – oktober) paargroepjes vormen doet de grootoorvleermuis dat in het vroege voorjaar (maart – april). Dat betekent in de komende maanden weer boomholten en kasten bomvol grootoorvleermuizen. Korsten: “Ik kijk er nu al weer naar uit!”

Als de temperaturen ’s avonds de tien graden Celsius naderen dan kunnen in maart in de avondschemering weer vaak foeragerende gewone dwergvleermuizen te zien zijn die soms voor het donker al weer hun verblijfplaats opzoeken. Maar mocht de temperatuur toch weer onder het vriespunt zakken dan gaan veel vleermuizen gewoon terug in winterslaap.

Tekst: de Zoogdiervereniging, www.zoogdiervereniging.nl

Foto: Erik Korsten, Rosse vleermuizen (boven) in een vleermuiskast. En grootoorvleermuizen in een vleermuiskast (onder).