steppekievit 2

Zeer bedreigde steppekieviten in Syrië geschoten

Vogelbescherming Nederland
5-APR-2009 - De steppekievit, één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld, wordt in Syrië bejaagd. Nederlanders op reis in Noord-Syrië maakten foto’s van deze jacht. De steppekievit is één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Sinds de jaren ’90 is het aantal met 90 procent afgenomen. Er leven nog maar 11.200 van deze steltlopers in de hele wereld. In Nederland is de steppekievit af en toe te zien als dwaalgast. Een waarneming waar veel vogelaars elke keer weer enthousiast over worden.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zondag 5 april 2009

De steppekievit, één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld, wordt in Syrië bejaagd. Nederlanders op reis in Noord-Syrië maakten foto’s van deze jacht. De steppekievit is één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Sinds de jaren ’90 is het aantal met 90 procent afgenomen. Er leven nog maar 11.200 van deze steltlopers in de hele wereld. In Nederland is de steppekievit af en toe te zien als dwaalgast. Een waarneming waar veel vogelaars elke keer weer enthousiast over worden.

Dat Noord-Syrië zo'n belangrijke pleisterplaats is voor steppekieviten, is pas recent ontdekt. Het gebied is een van de weinige plekken ter wereld waar nog grote groepen van deze vogels leven. Extra schokkend is het dan ook dat nu blijkt dat deze vogel hier wordt bejaagd.

Vogelliefhebber Remco Hofland ontdekte dat dit gebied zo belangrijk is voor de steppekievit. Omdat hier tijdens een expeditie in 2004 enkele steppekieviten waren gezien, besloot Hofland om in februari 2007 het gebied te onderzoeken. Hij ontdekte daarbij in totaal 1600 steppekieviten, een geweldig succes. De schok was dan ook groot toen Hofland afgelopen maart zag dat de vogels hier tijdens plezierjacht worden gedood.

Remco Hofland: “De jagers die we spraken hadden een dag eerder zo’n 2 a 3-duizend steppekieviten gezien. Bij hun kamp zag ik diverse dode exemplaren liggen, deze heb ik gefotografeerd.” De jagers waren rijke Arabieren op vakantie.

De steppekievit is een steltloper die een beetje op ‘onze’ kievit lijkt. De vogel broedt in Kazachstan en trekt in de herfst door Turkije, Syrië en Soedan. BirdLife International, de koepelorganisatie waar ook Vogelbescherming Nederland onder valt, doet veel om de steppekievit te beschermen. Zo loopt er op dit moment een onderzoek naar de oorzaken van de achteruitgang van de steppekievit.

In Nederland wordt de steppekievit af en toe gezien, als dwaalgast. Bijna elk jaar laat er eentje zich wel zien, in het voorjaar of in het vroege najaar. Een waarneming waar veel vogelaars warm van worden! Dit jaar is hij nog niet gezien. De laatste waarneming dateert uit augustus-september 2008. Kans dus dat ie na de zomer weer een keer langskomt. Dat zou leuk zijn!

De jacht in het Midden-Oosten wordt over het algemeen gezien als één van de grootste bedreigingen voor trekvogels, zoals de steppekievit. Maar ook veel van 'onze' vogels overleven deze jachtpartijen niet. Jaarlijks worden er miljoenen vogels in het Midden-Oosten en rond het Middellandse Zee gebied uit de lucht geschoten en gevangen. Dat is één van de redenen waarom de trekvogels zo hard in aantal achteruit gaan. Vogelbescherming Nederland is daarom, samen met de partners van BirdLife International, gestart met de campagne Born to Travel. In deze campagne roept Vogelbescherming op tot een betere bescherming van trekvogels en hun routes.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Remco Hofland