Eikenprocessierups L2 uitsnede

Eikenprocessierups bereikt tweede larvale stadium

De Natuurkalender
21-APR-2009 - Afgelopen weekend bereikten de eikenprocessierupsen het tweede larvale stadium. Ze hebben zich na het uitkomen uit het ei in de eerste week van april nu voor de eerste keer verveld. In totaal ondergaan de rupsen vijf vervellingen. Vanaf het derde larvale stadium hebben de rupsen ook de beruchte microscopisch kleine brandharen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op dinsdag 21 april 2009

Afgelopen weekend bereikten de eikenprocessierupsen het tweede larvale stadium. Ze hebben zich na het uitkomen uit hun ei in de eerste week van april nu voor de eerste keer verveld. In totaal ondergaan de rupsen vijf vervellingen.

Op de foto is duidelijk te zien dat de rupsen al lange haren hebben. Dit zijn echter nog niet de haren die de gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De beruchte microscopisch kleine brandharen verschijnen pas vanaf het derde larvale stadium. Het aantal brandharen is in het derde stadium nog beperkt. In het laatste stadium is het aantal haren opgelopen tot rond de 700.000 die over hun hele lichaam voorkomen. Pas vanaf het vijfde larvale stadium maken de rupsen de karakteristieke nesten waarmee de aanwezigheid van de rupsen het makkelijkst wordt opgemerkt. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in deze nesten.


Foto: Eikenprocessierupsen in hun tweede larvale stadium

Tekst: Arnold van Vliet, www.natuurkalender.nl
Foto: Silvia Hellingman