Egelbaby

Eerste egeljongen geboren

Zoogdiervereniging
26-JUN-2009 - De eerste egelbaby’s van het jaar zijn geboren. Dat heeft de Stichting Vogelklas Karel Schot gemeld bij de Zoogdierverening. Nog pas enkele dagen geleden konden we melden dat de paringsperiode in volle gang is, en nu dus al de eerste nakomelingen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op vrijdag 26 juni 2009

De eerste egelbaby’s van het jaar zijn geboren. Dat heeft de Stichting Vogelklas Karel Schot gemeld bij de Zoogdierverening. Nog pas enkele dagen geleden konden we melden dat de paringsperiode in volle gang is, en nu dus al de eerste nakomelingen.

 
 
 
Meer foto's kunt u bekijken op
de site Jaar van de Egel.
Bij Stichting Vogelklas Karel Schot zijn de eerste bekende egelbaby’s van dit jaar, het Jaar van de Egel, binnengebracht door medewerkers van de dierenambulance. Ze wogen 22 gram. Ook bij de zogenaamde vooropvang in Simonshaven is een moeder met 4 kleintjes binnengebracht. Dat bewijst dat –terwijl andere egels nog druk aan het paren zijn – de eerste egelmoeders al bevallen zijn. Temeer daar ook al meerdere hoogzwangere vrouwtjes gezien zijn.

Het egel-vrouwtje heeft een draagtijd van ongeveer 34 dagen. In die tijd maakt ze een nest waarin de jongen worden geboren. Het gemiddelde aantal jongen dat een vrouwtje krijgt is vijf. Maar het aantal kan variëren van twee tot wel tien.

Egelbaby’s worden kaal en blind geboren. De witte stekeltjes liggen in de huid verborgen, maar snel na de geboorte slinkt de huid en worden zij zichtbaar. Na enkele dagen groeien daar de zwarte jeugdstekels tussen.

De eerste weken drinken ze alleen melk bij de moeder. Na twee weken gaan de oogjes en de oortjes open. Na drie weken gaan ze achter de moeder aan om voedsel te zoeken. Als ze zes weken oud zijn kunnen zij volledig voor zich zelf zorgen.

Overigens redden de meeste egels het prima in de natuur en hoeven alleen bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een nestje jongen waarvan de moeder is overreden) opgevangen te worden. Zie ook www.jaarvandeegel.nl.

OPROEP
Voor de onderzoekscampagne Jaar van de Egel is het van belang dat iedereen die een egel gezien heeft (jong of oud) dat doorgeeft via het meldpunt op www.jaarvandeegel.nl. Zo krijgen we een beeld waar nog egels voorkomen.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Stichting Vogelklas Karel Schot