Beverburcht Kuipersveer

Cultuurbever zoekt prefab-beverburcht

ARK Rewilding Nederland
31-JAN-2012 - De Hoeksche waard in Zuid-Holland wordt in een gestaag tempo gekoloniseerd door bevers. Afgelopen week kreeg Esther Linnartz, medewerker van Free Nature, een tip over een beverburcht in een griend bij Kuipersveer en ging op zoek.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

De Hoeksche waard in Zuid-Holland wordt in een gestaag tempo gekoloniseerd door bevers. Afgelopen week kreeg Esther Linnartz, medewerker van Free Nature, een tip over een beverburcht in een griend bij Kuipersveer en ging op zoek.

Bever in burcht Kuipersveer (foto: Esther Linnartz)

 

 

Takkenril van griendhout Kuipersveer (foto: Esther Linnartz)

Aan de noordkant van de Hoekse Waard ligt aan de oever van de Oude Maas het gebied Kuipersveer. Bij dit Kuipersveer ligt een hakgriend waar nog driftig wordt geknot door vrijwilligers van het Hoekschewaards Landschap. Langs het wandelpad dat door het gebied loopt hebben zij een takkenril opgeworpen van griendhout. Een bever bleek hier zijn intrek te hebben genomen. En niet zomaar een bever, want blijkbaar heeft hij een goede neus voor mooie plekjes en laat hij zich niet zomaar afschrikken. Een hoop geknaagde takjes en een modderspoor verraadde zijn aanwezigheid, een onopvallend gat in de takkenril bleek de ingang van deze prefab-beverburcht. De bever zat binnen en was totaal niet onder de indruk van zijn toeschouwers. Als je naar binnen keek kon je hem zien zitten op een bedje van houtsnippers.

Dit gebied is werkelijk een walhalla voor bevers: het dunne wilgenhout wordt van de bomen gezaagd en op hopen neergelegd. De bever hoeft ze alleen nog maar op te halen en netjes te stapelen. Geweldig, zo’n cultuurbever!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Knaaggeluiden vanuit de beverburcht (film: Esther Linnartz)

Tekst: Esther Linnartz, FREE Nature; Marjolein Sterk, ARK
Foto's en film: Esther Linnartz, FREE Nature