heivlinder klein

Heivlinder eist variatie

De Vlinderstichting
13-AUG-2009 - Het is weer augustus: heivlindertijd. In de duinen en op de heideterreinen in het binnenland zijn deze forse bruine vlinders regelmatig aan te treffen. Niet veel in paarse VVV-heide, maar vooral op plaatsen met variatie.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 13 augustus 2009

Het is weer augustus: heivlindertijd. In de duinen en op de heideterreinen in het binnenland zijn deze forse bruine vlinders regelmatig aan te treffen. Niet veel in paarse VVV-heide, maar vooral op plaatsen met variatie.

Heivlinders vind je in droge heide, droge heischrale graslanden, stuifzanden en open duinen, maar dan vooral op plekken met hier en daar heide, wat gras, wat open zandgrond en het liefst ook een boom of struik. Variatie is voor deze vlinder het toverwoord. De rupsen leven met name van schapengras, maar ook andere grassen die in schrale graslanden voorkomen, zoals struis- en zwenkgrassen worden wel gebruikt. De heivlinder vliegt van eind juni tot begin september in één generatie, vooral in augustus zijn ze volop aanwezig. De vlinders vliegen vaak korte afstanden in een krachtige snelle vlucht. Het is een grote vlinder, die graag op de grond zit. De vleugels heeft deze vlinder altijd dicht. Zelfs zonnen doet hij door met gesloten vleugels op zijn zij te gaan liggen (zie foto onder) in plaats van die vleugels als zonnecollectoren te spreiden zoals veel andere vlinders doen.

De heivlinder staat als gevoelig op de Rode Lijst en het ging de afgelopen 15 jaar niet goed met deze soort. Vooral in 2003 en 2004 heeft de soort klappen gekregen in de warme en droge zomers. Hopelijk wordt 2009 een goed jaar voor deze vlinder. Waarnemingen van de heivlinder zijn van harte welkom. U kunt ze doorgeven via de invoersites Waarneming.nl, Landkaartje of Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting