Sneeuwgans. Foto: Jcwf, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License

Witte ganzen, wild of niet?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
10-OKT-2009 - Voor wie met enige regelmaat op sites als waarneming.nl of de site van DutchBirding kijkt, zal het niet ontgaan zijn: op Texel zijn maar liefst vier bijzondere ganzen neergestreken. In eerste instantie dacht men dat het om sneeuwganzen ging, recent is gebleken dat het ross' ganzen zijn. Wild? Of toch niet?

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 10 oktober 2009

Voor wie met enige regelmaat op sites als waarneming.nl of de site van DutchBirding kijkt, zal het niet ontgaan zijn: op Texel zijn maar liefst vier bijzondere ganzen neergestreken. In eerste instantie dacht men dat het om sneeuwganzen ging, recent is gebleken dat het ross' ganzen zijn. Wild? Of toch niet?

Sneeuwganzen en ross' ganzen lijken heel erg op elkaar, vandaar dat het ook even duurde voor men wist om welke soort het precies ging. De ross' gans is iets kleiner dan de sneeuwgans  met een kleinere snavel en broedt in Canada. Sneeuwganzen komen van nature in Noord-Amerika voor. Beide soorten zijn geheel witte ganzen met rode poten en snavel en zwarte handpennen. Ze zijn ongeveer ter grootte van een kleine rietgans. Ze lijken wel een klein beetje op de witte boerengans die in ons land veel gehouden worden.

In ons land worden sneeuw- en ross' ganzen soms in gevangenschap gehouden. Van deze ganzen die in ons land in het ‘wild’ worden gezien, denkt men dat die uit gevangenschap ontsnapt moeten zijn. Immers, een wilde sneeuw- of ross'gans die de oceaan oversteekt, dat lijkt onmogelijk. Lijkt, want recent is er een groepje van vier zeer fraaie, ongeringde exemplaren neergestreken op Texel. Wild of niet?

De kritische vogelaar zal zeggen: escape, dus ontsnapt uit gevangenschap. De optimistische vogelaar zal zeggen, waarom niet? Er zijn wel veel meer vogels de oceaan overgestoken en in Europa beland. Het is in elk geval een spannend groepje waarover het laatste woord nog niet gesproken is. Lees de discussies maar eens op www.dutchbirding.nl. Of anders de rechtstreekse link: www.dutchbirding.nl/gallery.php?p=bigpic&gal=1&fid=1401&page=2. Erg vermakend.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Jcwf, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License