Klimopbremraap
Foto: Justus van den Berg

Zeeuwsche klimopbremraap laat in bloei

FLORON
12-OKT-2009 - Op zoek naar de restanten van de zeldzame klimopbremraap troffen plantenkenners in Middelburg deze plant nog in bloei aan. Opmerkelijk voor de tijd van het jaar.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 12 oktober 2009

Op zoek naar de restanten van de zeldzame klimopbremraap troffen plantenkenners in Middelburg deze plant nog in bloei aan. Opmerkelijk voor de tijd van het jaar.

Natuur laat zich niet altijd vangen in wetten. Zo is de bloeitijd van een plantensoort een gemiddelde, waar individuele planten regelmatig van afwijken. Toch is de vondst van een bloeiende bremraap begin oktober opmerkelijk. Klimop, de plant waaruit de bremraapsoort haar voedingsstoffen onttrekt, is een typische laatbloeier, maar de bloeitijd van de klimopbremraap zelf ligt normaal gesproken in juli en augustus. Nu in het najaar is deze plantensoort ook nog wel te vinden, maar dan als verdroogde bruine skeletten van bloeistengels van afgelopen zomer.

De vondst van klimopbremraap op zich is ook al bijzonder, maar past wel binnen een landelijke trend van vooruitgang van deze soort in de afgelopen jaren. Daarover verscheen al eerder dit jaar een natuurbericht. Ook in Vlissingen waren tijdens excursies in augustus nieuwe vindplaatsen ontdekt. Reden genoeg om tijdens en na de FLORON-excursie in Middelburg extra alert te zijn op het voorkomen van klimopbremraap. Met dit bloeiende exempaar als resultaat.
 
 

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto’s: Justus van den Berg