hermelijn vs torenvalk

Hermelijn versus torenvalk

Zoogdiervereniging
30-JAN-2010 - Dat zie je niet zo vaak, twee roofdieren op een foto. Samen hoog in de boom, zitten ze daar: de torenvalk en de hermelijn. Wat is hier aan de hand?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 30 januari 2010

Dat zie je niet zo vaak, twee roofdieren op een foto. Samen hoog in de boom, zitten ze daar: de torenvalk en de hermelijn. Wat is hier aan de hand?

In het populair wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier van de Zoogdiervereniging is in elk nummer aandacht voor bijzondere waarnemingen, liefst met een foto ondersteund. En dat levert unieke plaatjes op. Zo stuurde Hans de Vries een foto in van wat hij in eerste instantie dacht dat een torenvolk en boommarter waren. Hier zijn verhaal over deze bijzondere ontmoeting op het eiland Marken.

“Een torenvalkje dook op zo’n vijftig meter afstand een boom in en ik zag nog iets anders bewegen in de donkere schaduwen in de boom. Ik dacht een andere torenvalk, wellicht een paartje! Toch maar maximaal ingezoomd en een plaatje geschoten. Ik kon het niet goed zien omdat het een zonovergoten dag was, tegen 12:00 uur (hard licht) en mijn vrouw en ik in de volle zon liepen.

Toen ik thuis kwam wachtte er een echte verrassing! Torenvalk ontmoet een boommarter? Omdat ik meende een boommarter te herkennen, heb ik Ben van den Horn (voorzitter Werkgroep Boommarter Nederland) hiervan op de hoogte gesteld en hem de betreffende bewerkte foto (verkleind naar 600 x 800) gestuurd. Ben meldde mij dat het geen boommarter, maar een hermelijn betreft.”

Dat het geen boommarter maar een hermelijn is, is duidelijk. Maar wat er zich precies op het plaatje afspeelt, blijft ook voor de deskundigen van de Zoogdiervereniging speculeren. U kunt er dus uw eigen verhaal bij bedenken.

Tekst en foto: Hans de Vries, gepubliceerd in Zoogdier 20-4