Turkse tortel www.ivnvechtplassen.org

Turkse tortels met lentekriebels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
2-FEB-2010 - Eén blik naar buiten en je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de vogelwereld beginnen toch hier en daar de lentekriebels los te barsten. In Friesland zit een turkse tortel op eieren en in Ooij (bij Nijmegen) is een turkse tortel aan het slepen met nestmateriaal. Dat ze er zin in hebben met deze kou…brrr.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 2 februari 2010

 

Eén blik naar buiten en je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de vogelwereld beginnen toch hier en daar de lentekriebels los te barsten. In Friesland zit een turkse tortel op eieren en in Ooij (bij Nijmegen) is een turkse tortel aan het slepen met nestmateriaal. Dat ze er zin in hebben met deze kou…brrr.

 

Terwijl de winter nu echt op een heuse winter gaat lijken, doen de turkse tortels niet mee aan deze winterse omstandigheden. In Drachten heeft men geconstateerd dat een paartje turkse tortels inmiddels op eieren zit. De schrijver van dit bericht zag tijdens de afgelopen Nationale Tuinvogeltelling een turkse tortel tot drie maal toe een takje uit de tuin plukken en er mee naar een beoogde nestplek in een grote conifeer vliegen. Die zijn toch echt wel een beetje de weg kwijt.

 

 

Is dit broedgedrag verklaarbaar? Met name van turkse tortels is bekend dat ze bijna het hele jaar rond kunnen en willen broeden. Soms produceren ze wel vier tot vijf legsels per jaar. Dat verklaart ook hun succes. Immers, het eerste broedgeval van deze duivensoort in Nederland vond pas plaats in 1950 in Oldebroek en mogelijk tegelijk ook in Harderwijk en Soesterberg. Sindsdien is het hard gegaan met de soort met vele tienduizenden broedparen de laatste jaren. Omdat er nog wel eens een turkse tortel door een kat of sperwer wordt gepakt, lijkt het raadzaam om zoveel mogelijk jongen voort te brengen met meer kans op overleving.

 

Als het dan een paar dagen in de winter wat zachter is met zelfs een heerlijk zonnetje, wordt het sein 'broeden' blijkbaar direct afgegeven. Of er wat terecht komt van de jongen die nu geboren worden is maar afwachten. Lukt het niet om de jongen groot te brengen, geen nood, ze hebben bijna nog een heel jaar voor meer broedsels.

 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied