pestvogel; vierkant

Ze zijn er toch weer

Sovon Vogelonderzoek Nederland
20-FEB-2010 - Iedere winter zitten de vogelaars met smart te wachten op een beetje kleur in deze grauwe tijd van het jaar. Pestvogels zorgen voor dit beetje kleur, en hoe.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 20 februari 2010

  

Iedere winter zitten de vogelaars met smart te wachten op een beetje kleur in deze grauwe tijd van het jaar. Pestvogels zorgen voor dit beetje kleur, en hoe.

 

Het leek er niet meer van te komen deze winter, maar ze zijn er dan toch: pestvogels. Een sieraad van de winter. Het zijn er niet veel, maar toch. Met een beetje geluk en gericht zoeken, bessenstruiken zijn veruit favoriet, kan het zo maar eens bij u in de buurt raak zijn. Het mooie aan pestvogels is dat u ze van relatief dichtbij kunt bewonderen. Ze komen immers uit het hoge noorden en zijn hierdoor doorgaans geen mensen gewend.

 

De pestvogel heeft zijn naam niet mee. Deze doet denken aan de vreselijke ziekte die ons land in vroegere tijden teisterde. De Pest was er soms ineens en dan jaren achtereen weer niet. Zo is het eigenlijk ook met pestvogels. Zo komen ze jaren niet voor in ons land en dan ineens zijn er weer met een aantal. Die naam is in dat opzicht dus niet zo gek gekozen. Maar zeg nou zelf, zo een kleurrijke vogel verdient toch een betere naam. Ik roep lezers van Natuurbericht op om een veel mooiere naam te bedenken. Suggesties kunt u sturen aan harvey.vandiek@sovon.nl.

 

Wilt u eerst met eigen ogen pestvogels zien voordat u een nieuwe naam bedenkt? Op www.waarneming.nl kunt u vrij eenvoudig zien waar ze op dit moment worden waargenomen. Veel kijkplezier.

 

Tekst: Harvey van Diek; SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht en Plassengebied