Waar zit het heideblauwtje nog?

De Vlinderstichting
21-JUN-2010 - Vanaf half juni tot eind juli vliegt het heideblauwtje. Deze in Nederland beschermde vlindersoort komt nog verspreid voor op vochtige heideterreinen. De komende weken is de vlinder op zijn top.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Vanaf half juni tot eind juli vliegt het heideblauwtje. Deze in Nederland beschermde vlindersoort komt nog verspreid voor op vochtige heideterreinen. De komende weken is de vlinder op zijn top.

Mannetje heideblauwtje (foto: Kars Veling)De afgelopen dagen is het heideblauwtje al vanaf verschillende locaties gemeld, soms ook al in flink hoge aantallen. Het zijn nu, aan het begin van de vliegtijd, nog voornamelijk mannetjes. Om actief te kunnen zijn is een lichaamstemperatuur van ongeveer 30 graden Celsius gewenst. Daarom zonnen de vlinders vroeg op de dag met hun vleugels open om zo warm genoeg te worden. Dan is de prachtig diepblauwe kleur van de mannetjes goed te zien. Deze wordt nog versterkt door een zwarte baan en een prachtige witte buitenrand. De vrouwtjes, die veel onopvallender zijn, hebben een bruine bovenzijde met oranje vlekjes. Heideblauwtjes doen in Nederland hun naam eer aan. Hier vinden we ze alleen op heide, en dan met name op vochtige en natte heide. In het buitenland komen ze ook in allerlei graslanden voor.

Vrouwtje heideblauwtje (foto: Henk Bosma)Omdat het heideblauwtje een officieel beschermde soort is, wil De Vlinderstichting weten waar ze precies voorkomen. Van sommige plekken weten we wel dat ze daar in 2005 zaten, maar van de jaren daarna zijn geen meldingen meer gedaan. Is de soort daar verdwenen of heeft gewoon niemand meer gezocht? Of is hij wel gezien, maar heeft men de waarneming niet doorgegeven?

De komende weken gaan daarom vele vrijwilligers op pad om die plekken te bezoeken en heel gericht te gaan kijken of het heideblauwtje daar nog voorkomt. Ze zoeken uiteraard alleen bij goed vlinderweer, zodat ze ook kunnen aangeven dat ze de soort niet hebben gevonden, terwijl de omstandigheden optimaal waren. Als u ook mee wilt werken en plekken wilt bezoeken waar wellicht nog heideblauwtjes voorkomen, kijk dan op 'inhaalslag vlinders'. Daar vindt u een kaart van Nederland met daarop de kilometerhokken waarvan we graag willen weten of het heideblauwtje daar nog zit of niet. Misschien zijn er wel hokken bij u in de buurt. U kunt daar ook aangeven of u zelf een van de kilometerhokken hebt bezocht en wanneer dat was. Dat wordt ook zichtbaar op de kaart, zodat iedereen kan zien waar al wel en waar nog niet is gezocht.

U kunt uw waarnemingen doorgeven via www.telmee.nl of via www.waarneming.nl. Ook kunt u natuurlijk nog de gewone post gebruiken: De Vlinderstichting, postbus 506, 6700 AM Wageningen.

Tekst:  Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling en Henk Bosma