heideblauwtje - primair

Op zoek naar heideblauwtjes

De Vlinderstichting
9-JUN-2017 - De afgelopen dagen is het heideblauwtje al vanaf verschillende locaties gemeld, soms ook al in flinke aantallen. Het heideblauwtje is een Rode Lijstsoort en kan in hele kleine populaties nog jaren overleven. We zijn benieuwd waar hij nog voorkomt.

Vrouwtje heideblauwtje heeft een bruine grondkleurHet zijn nu, aan het begin van de vliegtijd, nog voornamelijk mannetjes die je ziet, prachtig felblauw van boven. Binnenkort zullen ook de vrouwtjes verschijnen die bruin zijn van boven met oranje vlekjes langs de rand. Heideblauwtjes doen in Nederland hun naam eer aan. Hier vinden we ze alleen op heide, en dan met name op vochtige en natte heide. In het buitenland komen ze ook in allerlei graslanden voor. Omdat het heideblauwtje een officieel beschermde soort is, wil De Vlinderstichting graag weten waar hij precies voorkomt. Van sommige plekken weten we wel dat hij daar een jaar of wat geleden zat, maar recent zijn uit die plekken geen meldingen meer doorgegeven. Is de soort daar verdwenen of heeft gewoon niemand meer gezocht? Of is hij wel gezien, maar heeft men de waarneming niet doorgegeven?

Heideblauwtje: links, man met de opvallende brede zwarte rand, rechts het vrouwtje

Doorgegeven heideblauwtjes na 2010Heideblauwtjes kunnen in heel grote aantallen bij elkaar worden gezien. Zo zijn er recent waarnemingen van meer dan duizend vlinders bij elkaar uit Friesland, Twente, de Achterhoek en Noord-Brabant. Daar zijn ze natuurlijk niet te missen en daar worden er altijd wel wat van doorgegeven. Aan de andere kant zijn er ook plekken waar maar heel weinig heideblauwtjes voorkomen en dan is de trefkans natuurlijk veel kleiner. Toch kunnen ze daar, in die hele lage aantallen, vele jaren blijven voorkomen.

De komende weken gaan vast weer vele vlinderliefhebbers op pad en we willen iedereen vragen om de heideblauwtjes die ze zien door te geven. Een gedetailleerde plek is gewenst en als u de waarneming doorgeeft via Waarneming of Telmee, dan is het goed als u er een foto bij doet, zodat we zeker zijn van de juiste determinatie.

Voor de verschillen tussen de Nederlandse blauwtjes is een herkenningskaart gemaakt, die u hier kunt downloaden (pdf; 9,0 MB).

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting