Verse eikenprocessievlinders van eikenprocessierups, 30 september 2010  - Gemeente Dalfsen

Nog steeds eikenprocessierupsnesten en vlinders

De Natuurkalender
17-OKT-2010 - Er worden nog steeds verse nesten van eikenprocessierupsen gevonden. Ook worden in feromoonvallen nog steeds verse eikenprocessievlinders gevangen. Dat betekent mogelijk ook volgend jaar weer late nesten en dus lang overlast van de brandharen van de rupsen.

Bericht uitgegeven door Biocontrole en De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Er worden nog steeds verse nesten van eikenprocessierupsen gevonden. Ook worden in feromoonvallen nog steeds verse eikenprocessievlinders gevangen. Dat betekent mogelijk ook volgend jaar weer late nesten en dus lang overlast van de brandharen van de rupsen.

De eikenprocessierups blijft verrassen. In de feromoonvallen van eind september en begin oktober zijn verse eikenprocessievlinders aangetroffen. Niet in grote aantallen, maar wel in verschillende provincies in Nederland. Vorig jaar werden tot half september eikenprocessievlinders aangetroffen. Late vluchten betekent ook in 2011 late nesten.

Verse eikenprocessievlinders, 30 september 2010 in Gemeente Dalfsen (foto: Silvia Hellingman)

Ook de hoofdvlucht van de eikenprocessievlinder was dit jaar later dan vorig jaar. Dit jaar lagen de hoofdvluchten in Nederland, België en Duitsland in de weken van 5 tot 16 augustus. Zo’n twee weken later dan vorig jaar. Daarnaast lijken de afstanden die de eikenprocessievlinders afleggen groter te worden. Dit kan een indicatie zijn dat de populaties groter worden. Als de populaties groter worden, gaan de vlinders verder vliegen op zoek naar eten en een goede leefplek voor de volgende generatie rupsen.

Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer late nesten van de eikenprocessierups. Henry Kuppen ontdekte vorige week in Zierikzee (Zeeland) een vers nest waar de witgrijze zijdesporen nog goed zichtbaar zijn. Ook in Venray (Noord-Brabant) ontdekte hij in september een vers nest. Silvia Hellingman ontdekte op 1 september in Boekel (Noord-Brabant) actieve nesten en op 28 september bij Uffelte langs de provinciale weg (Drenthe). In de nesten zitten nog steeds poppen die nog niet uitgekomen zijn. Hellingman laat deze en andere nesten overwinteren om te kijken wat het effect ervan is op de nesten. Of de poppen de Nederlandse winters zullen overleven weten we Tapijtkeverlarve in nest eikenprocessierups in Apeldoorn (foto: Silvia Hellingman)volgend voorjaar.

Opmerkelijk is ook een eikenprocessierupsnest dat Henry Kuppen in Apeldoorn plukte. Dit nest was supervers, maar de zijdespinsel werd opgevreten door tapijtkevers (Anthrenus verbasci). Kennelijk hebben deze insecten een nieuwe voedselbron ontdekt. In hetzelfde nest zijn ook enkele sluipvlieglarven (Tachinidae) aangetroffen, die hadden echter geen poppen aangetast.

Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole en Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto’s: Silvia Hellingman