tamme kastanjes

Kicks voor niks: tamme kastanje

FLORON
22-OKT-2010 - Herfstvakantie: de tijd van de tamme kastanje. We kunnen nu het bos in gaan om een maaltje kastanjes te verzamelen. Heerlijk, gezond en – in deze tijd niet onbelangrijk – gratis.

Bericht uitgegeven door FLORON op vrijdag 22 oktober 2010

Herfstvakantie: de tijd van de tamme kastanje. We kunnen nu het bos in gaan om een maaltje kastanjes te verzamelen. Heerlijk, gezond en – in deze tijd niet onbelangrijk – gratis.

Tamme kastanje is een boom die in de bossen in grote delen van Nederland voorkomt. Alleen in de uitgesproken klei- en veenstreken is tamme kastanje zeldzaam. De bladen zijn langwerpig en scherp gezaagd. In oktober rijpen de kastanjes. Met name in de zuidelijke helft van Nederland kunnen de bomen veel kastanjes dragen.
Tamme kastanje is overigens wat anders dan paardenkastanje. De eerste heeft een spitse top en is eetbaar; de tweede is helemaal afgerond en niet eetbaar.

Tamme kastanjes (foto: Baudewijn Odé)

Tamme kastanje is in de Romeinse tijd door de mens ingevoerd in onze streken, natuurlijk in belangrijke mate vanwege de eetbare kastanjes. Oorspronkelijk komt de boom in mediterrane streken in Zuid- en Oost-Europa voor. Daar worden de kastanjes overigens veel groter dan hier.

Probeer het eens uit: snoepen van tamme kastanjes. Direct in het bos eten kan, maar je moet dan wat prutsen om het bittere velletje, dat om de kastanje heen zit, te verwijderen. Daarom geven we hieronder ook wat simpele tips om kastanjes klaar te maken. Bereid ze binnen enkele dagen, anders drogen de kastanjes te veel uit om vers te gebruiken. Of wilde zwijnen het waarderen dat wij mensen mee-eten van de kastanjes valt te bezien; gelukkig houden zij ook van eikels.

Gepofte kastanjes
Snijd een kruisje in de kastanjeschil en pof de kastanjes in het midden van een voorverwarmde oven op 220 graden in 25 minuten gaar. Eet ze terwijl ze nog warm zijn. In Zuid-Europa poft men tamme kastanjes op straat in hete houtskoolas.

Kastanjepuree
Was de kastanjes, snijd een kruisje in de schil, zet ze onder water en laat ze circa 30 minuten koken. Verwijder de harde buitenste schil na het afkoelen. De bruinige velletjes kunnen eventueel blijven zitten. Pureer de kastanjes en voeg melk, bouillon of water toe. Je kunt ook aardappels door de puree mengen. Kastanjepuree is heerlijk in een winterse stamppot. Voor een toetje kun je suiker en melk, slagroom en/of vanille door de puree mengen.

Tekst en foto: Baudewijn Odé, FLORON