koolmees

Recordaantal koolmezen op trek

Sovon Vogelonderzoek Nederland
2-NOV-2010 - Afgelopen zaterdag vlogen maar liefst 4412 koolmezen over Trektelpost Geltinger Birk in Noord-Duitsland. Dit is een absoluut telrecord voor deze bekende tuinvogels. Na de pestvogels en gaaien van vorige week is dit de derde soort die in zulke grote aantallen richting Nederland vliegt. En wie weet wat er ons de komende tijd nog allemaal te wachten staat aan leuke aantallen trekvogels.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 2 november 2010.

Afgelopen zaterdag vlogen maar liefst 4412 koolmezen over Trektelpost Geltinger Birk in Noord-Duitsland. Dit is een absoluut telrecord voor deze bekende tuinvogels. Na de pestvogels en gaaien van vorige week is dit de derde soort die in zulke grote aantallen richting Nederland vliegt. En wie weet wat er ons de komende tijd nog allemaal te wachten staat aan leuke aantallen trekvogels.

Koolmees (foto: Martin Hierck)Na de spectaculaire aantallen pestvogels en de gaaien die ons land onlangs bereikten, staat de volgende soort alweer te trappelen om onze kant op de komen. Op www.trektellen.nl voor Duitsland kwam van 30 oktober een melding van maar liefst 4412 trekkende koolmezen die over Trektelpost Geltinger Birk (Schleswig-Holstein) aan de Noord-Duitse kust vlogen. Nog nooit zijn er zo veel trekkende koolmezen op één dag doorgegeven op Trektellen.nl, een absoluut record dus.

De site www.trektellen.nl bestaat al nu al ruim zeven jaar. Op deze site geven alle vogelaars die de vogeltrek in de gaten houden door elke dag op hun vaste telpost overvliegende vogels te turven, dagelijks hun getelde aantallen door. Doordat er op honderden telposten wordt geteld, is er inmiddels een zeer omvangrijke database ontstaan met veel waardevolle informatie. Deze site laat heel actueel zien welke aantallen trekkende vogels er dagelijks worden doorgegeven. En dat niet alleen in Nederland, maar tegenwoordig ook in andere Europese landen.

Opvallende aantallen en zaken komen dan ook zeer snel aan het licht, zoals nu met het recordaantal trekkende koolmezen. Dankzij het goede broedseizoen zijn er veel jonge koolmezen groot geworden en die gaan nu massaal op zoek naar nieuwe voedselbronnen. De plaats herkomst van de vogels is niet helemaal duidelijk, maar de eerste tekenen in de vorm van ringvangsten wijzen er op dat de vogels uit het gebied ten oosten van de Oostzee komen.

Een dagje vogelen? Check voor u naar buiten gaat de trektelsite, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Martin Hierck