bosspitsmuis thumb

Bosspitsmuis met bijzondere kleurafwijking

Zoogdiervereniging
23-NOV-2010 - Tijdens een onderzoek naar de aanwezigheid van muizen langs een aantal beken nabij Eindhoven werden opvallende vangsten gedaan. Naast de zeldzame waterspitsmuis werd ook een afwijkende bosspitsmuis gevangen. De muis was bijna wit van kleur, maar geen albino.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Tijdens een onderzoek naar de aanwezigheid van muizen langs een aantal beken nabij Eindhoven werden opvallende vangsten gedaan. Naast de zeldzame waterspitsmuis werd ook een afwijkende bosspitsmuis gevangen. De muis was bijna wit van kleur, maar geen albino.

In oktober 2010 heeft Bureau Natuurbalans met behulp van life-traps een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van muizen langs een aantal beken in de omgeving van Eindhoven. Dit onderzoek vond plaats in opdracht van Waterschap de Dommel. Er is ondermeer gekeken langs de beken de Kleine Dommel, Keersop en Run. Op twee locaties langs de Kleine Dommel, ten noorden van Geldrop en ten noorden van Heeze, zijn in totaal vijf waterspitsmuizen gevangen.

Bosspitsmuis met kleurafwijking (foto’s: Paul van Hoof)

Een andere opvallende vangst werd gedaan aan de noordkant van Geldrop: hier werd een bosspitsmuis gevangen, maar geen gewone. Het diertje was opvallend licht van kleur, bijna wit. Alleen de rug was licht bruin. De poten, snuit en staart waren roze van kleur. Het betreft een kleurafwijking die leucisme heet. Hierbij is het donkere pigment melanine vrijwel afwezig. Het is, net als albinisme, een kleurafwijking die zeer zelden wordt waargenomen. Zie ter vergelijking een foto van een normaal gekleurde bosspitsmuis hieronder.

Bosspitsmuis, normale kleur (foto: Paul van Hoof)

Tekst en foto's: Paul van Hoof