Wachtervlinder al actief

De Vlinderstichting
10-JAN-2011 - Er is een aantal nachtvlinders die als vlinder overwinteren. Zodra de temperatuur boven het vriespunt komt worden deze weer actief. De wachtervlinder is er een van; je kunt deze vlinders te zien te krijgen door ze te lokken met smeer.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Er is een aantal nachtvlinders die als vlinder overwinteren. Zodra de temperatuur boven het vriespunt komt worden deze weer actief. De wachtervlinder is er een van; je kunt deze vlinders te zien te krijgen door ze te lokken met smeer.

Wachtervlinder (foto: Kars Veling)De afgelopen dagen was de temperatuur ’s nachts boven nul en op diverse plekken is men direct gaan smeren om te kijken welke nachtvlinders al te zien zijn. Smeren houdt in dat je een zoete stof, bestaande uit stroop, suiker en alcohol, op een boom smeert. De nachtvlinders hebben behoefte aan voedsel en aangezien er geen bloeiende bloemen aanwezig zijn, komen ze af op de zoete lekkernij op de bomen. Een van die winteractieve vlinders is de wachtervlinder. Deze is dan ook de afgelopen dagen gezien. In Nationaal Park de Meinweg werden er vrijdagavond zelfs 43 aangetroffen op het zoete smeersel! De wachtervlinder is goed te herkennen aan een duidelijke niervlek op de vleugels met twee witte satelliet vlekjes aan weerszijden. Dit zie je niet bij andere nachtvlinders. De wachtervlinder is een gewone soort in ons land en de rupsen eten van allerlei loofbomen. Vanaf half januari wordt deze soort weer echt actief, maar ook op wat minder koude winteravonden is hij, zoals blijkt, nu al te zien.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting