Zeehond in Grevelingenmeer

Sportduikers ontmoeten zeehonden in Grevelingenmeer

Stichting ANEMOON
6-FEB-2011 - Enkele dagen geleden hadden sportduikers op één dag twee keer onder water een zeer bijzondere ontmoeting. In het Grevelingenmeer in de buurt van zowel Dreischor als Den Osse zagen zij op dezelfde dag tijdens twee duiken zeehonden. Bij één ontmoeting was het dier erg nieuwsgierig en bleef circa tien minuten in de buurt van de sportduikers. De tweede keer ontstond er slechts heel even oogcontact tussen de zeehond en de sportduikers.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op [publicatiedatum]

Enkele dagen geleden hadden sportduikers op één dag twee keer onder water een zeer bijzondere ontmoeting. In het Grevelingenmeer in de buurt van zowel Dreischor als Den Osse zagen zij op dezelfde dag tijdens twee duiken zeehonden. Bij één ontmoeting was het dier erg nieuwsgierig en bleef circa tien minuten in de buurt van de sportduikers. De tweede keer ontstond er slechts heel even oogcontact tussen de zeehond en de sportduikers.

Het aantal zeehonden in de Zeeuwse Delta en Voordelta is de afgelopen jaren fors gestegen. In dit gebied leven nu ongeveer 400 zeehonden. Ondanks het grote aantal duiken dat sportduikers in de Zeeuwse Delta maken zien zij slechts zelden zeehonden. Deels heeft dit te maken met de schuwheid van deze dieren maar het komt ook door het feit dat in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde, waar de meeste duiken gemaakt worden, niet zo veel zeehonden voorkomen. Dat deze week in het Grevelingenmeer sportduikers op één dag twee keer een zeehond onder water zagen is dan ook zeer opmerkelijk te noemen. Het is niet bekend of de sportduikers grijze of gewone zeehonden hebben gezien.

Zeehond in Grevelingenmeer (foto: Peter H. van Bragt)

Door de afsluiting van het Grevelingenmeer met de in 1971 voltooide Brouwersdam is het bijna niet mogelijk voor zeehonden om van de Noordzee het Grevelingenmeer op te zwemmen. In 1978 is in de Brouwersdam een spuisluis (Brouwersluis) aangelegd. Hij bestaat uit twee enorme pijpen waar gemiddeld ruim honderd kubieke meter zeewater per seconde door heen stroomt. Een klein aantal zeehonden maakt dankbaar gebruik van deze snelstromende snelweg om van de Noordzee naar het Grevelingenmeer te zwemmen en terug. En zo komt er dus ook een klein aantal zeehonden in het Grevelingenmeer voor. Door de schuwheid van deze dieren en het beperkte zicht onder water worden ze echter bij grote uitzondering door sportduikers onder water gezien.

Zeehond in Grevelingenmeer (foto: Peter H. van Bragt)

Boven water worden er wel vaker zeehonden in het Grevelingenmeer gezien. Vooral de zeezijde van de Spuisluis in de Brouwersdam is een uitstekende locatie om zeehonden te spotten. In deze tijd van het jaar komen er in de betrekkelijk kleine spuikom soms wel zes of meer zeehonden voor. Ze spelen er in het snelstromende water dat bij laagwater uit het Grevelingenmeer in de Noordzee stroomt. Waarschijnlijk is het voor hen ook een goede plaats om op vis te jagen. Vanaf de parkeerplaats kan je de zeehonden op slechts enkele tientallen meters zien zwemmen. Mocht je hier naar de zeehonden willen gaan kijken neem dan toch ook een verrekijker mee. Je kan ze dan zo goed bekijken dat je soms de snorharen kunt tellen en de schavuitige glinstering in hun ogen ziet.

Brouwerssluis in Brouwersdam

Bron luchtfoto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat
Tekst en natuurfoto’s: Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon